Парадоксально, але факт: розпочавши реформування житлово-комунального комплексу на ринкових засадах, ми й досі змушені враховувати в багатьох випадках вимоги... Житлового кодексу Української РСР. Адже він і нині чинний, бо іншого не маємо.

 Той кодекс не враховує багатьох реалій сьогодення. Досі існують обмеження стосовно розмірів житлових приміщень, які споруджуються громадянами за їхні ж кошти...

Одне слово, вкрай потрібний новий Житловий кодекс. Його проект розроблено, триває доопрацювання. Саме з метою обговорення цього законопроекту та проблем реформування галузі Комітет ВР з питань будівництва, транспорту, житлово-комунального господарства і зв’язку провів в Одесі «круглий стіл», до участі в засіданні якого залучив народних депутатів України, представників регіонів та міст, керівників і фахівців Держжитлокомунгоспу України.

Місце проведення «круглого столу» обрано не випадково. Одеса одна з перших у країні робить практичні кроки щодо реформування житлово-комунальної галузі, вдосконалення стосунків її структур із мешканцями міста. Тут уже є позитивний досвід, добре видно й недоліки. В цьому учасники «круглого столу» могли переконатися, відвідавши низку об’єктів. Особливо зацікавив їх досвід «Одесводоканалу», де почали активно реалізовувати програму модернізації та перспективного розвитку, ТОВ «Телекарт-прилад», де налагодили випуск телекомунікаційного обладнання, автоматизованих систем обліку, систем електронних платежів із використанням смарт-карт. 

Голова парламентського комітету Валерій Пустовойтенко, керівник Держжитлокомунгоспу Григорій Семчук, одеський міський голова Руслан Боделан, народні депутати й фахівці галузі внесли чимало пропозицій щодо законопроекту. Особливу увагу звернули на створення умов для впровадження конкуренції у сфері обслуговування житлового фонду, переходу на договірні стосунки між власниками житла та виконавцями послуг, залучення населення до утримання житлового фонду та управління ним.