За словами Прем’єр-міністра України Віктора Януковича, у ситуації, що склалася довкола Тузли, головним є переведення її у площину переговорів. І цей переговорний процес, наголосив глава уряду після завершення урядової наради, присвяченої ситуації у Керченській протоці, повинен бути «зрозумілим» і з одного, і з другого боку. Віктор Янукович також запевнив, що у переговорному процесі уряд захищатиме інтереси України. За його словами, і після проведення двосторонніх переговорів на рівні міністрів закордонних справ України і Росії переговорний процес перейде на рівень делегацій від обох держав (з українського боку цю делегацію очолює заступник Міністра закордонних справ Олександр Моцик).
Прем’єр також зазначив, що нині у двосторонніх відносинах виникло багато питань, які стосуються і Керченської протоки, і взагалі акваторій Азовського і Чорного морів, відносин українського і російського Чорноморських флотів тощо. Водночас Віктор Янукович підкреслив, що всі ці питання вирішуються на рівні міждержавної, міжурядової комісій. «Це робочий процес, який сьогодні триває, і на рівні робочого процесу висловлюються фахівці і робляться пропозиції», — сказав він. 
* * *
Україна не бачить жодної потреби екологічного захисту узбережжя Азовського моря чи Керченської протоки дамбою, яку будує російська сторона. Про це заявив Міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко, виступаючи на засіданні тимчасової спеціальної комісії ВР України щодо забезпечення парламентського контролю за режимом державного кордону України в районі острова Коса Тузла. За словами міністра, відповідно до інформації, якою володіє українське МЗС, Росія не проводила будь-яких серйозних експертиз на державному рівні щодо необхідності такого екологічного захисту. К. Грищенко наголосив: Україна вимагатиме, щоб російська сторона надала їй такі документи або провела спільну експертизу, про що домовилися український і російський прем’єри під час своєї зустрічі у Москві.