Члени тимчасової спеціальної комісії ВР України щодо забезпечення парламентського контролю за режимом державного кордону України в районі острова Коса Тузла підготують концепцію забезпечення українських інтересів під час проведення україно-російських переговорів стосовно делімітації кордонів в Азовському морі. Про це повідомив голова комісії Ігор Осташ, розповідаючи журналістам про підсумки засідання комісії.
За його словами, концепція має містити чіткі позиції України з цього питання. Він підкреслив, що це повинен бути «серйозний законопроект», до роботи над яким потрібно залучити експертів. Цим законом, у разі його прийняття, мають керуватися всі високопосадовці, в тому числі й Президент, при веденні переговорів про визначення морського кордону між Росією та Україною.
Ігор Осташ також повідомив, що у своєму рішенні комісія привітала рішення виконавчої влади не відкликати своїх прикордонників з острова. «Ми вважаємо такі дії адекватними, виваженими й такими, що відповідають законодавству і Конституції України», — наголосив він.
Також Ігор Осташ зазначив, що комісія під час своєї наради обговорювала «вагомість аргументів України і Росії» про належність острова Тузла Україні. Він зазначив, що Росія не надала жодних документів, які свідчили б, що цей острів належить їй, тоді як Україна має багато підтверджень на користь своєї позиції.
Наступне засідання комісії відбудеться у вівторок, 4 листопада. На нього плановано запросити міністра закордонних справ і силових міністрів.