Виповнилося 80 років із дня народження видатного конструктора, вченого в галузі ракетно-космічної техніки, колишнього генерального конструктора КБ «Південне», двічі Героя Соціалістичної Праці, кавалера шести орденів Леніна, багатьох орденів і медалей, лауреата Ленінської і Державної премій, академіка НАН України, дійсного члена Російської академії наук, президента Академії космонавтики, академіка Міжнародної академії астронавтики, доктора технічних наук Володимира Федоровича Уткіна.

Біографія Уткіна характерна для людей його покоління. Селянський син, солдат-визволитель, кавалер бойових орденів і медалей, випускник Ленінградського військово-механічного інституту. Конструкторське бюро «Південне», де 38 років працював Володимир Федорович, стало знаменням його успіхів і досягнень у ракетно-космічній техніці. За перші вісім років роботи він пройшов усі службові сходинки і був призначений заступником головного конструктора КБ.
Це були роки становлення ракетної техніки в країні. Колективу КБ «Південне» доводилося працювати над найскладнішими науково-технічними проблемами. Треба було забезпечити прийнятний час перебування заправленої ракети на бойовому чергуванні, збільшити дальність польоту до міжконтинентальної, розмістити ракети в шахтних пускових установках, збільшити ефективність ракетного комплексу за рахунок застосування головної частини, що розділяється, з індивідуальним наведенням бойового блока на ціль і вирішувати чимало інших не менш важливих проблем.
1971 року, коли в день свого 60-річчя пішов з життя засновник КБ «Південне» академік М. Янгель, начальником і головним конструктором було призначено В. Уткіна. Володимир Федорович свято шанував створене попередником і ніколи не протиставляв свої успіхи досягненням минулих років.
Це був самий напружений період у діяльності колективів КБ «Південне», Південного машинобудівного заводу і всіх суміжних підприємств — тривала одночасна розробка трьох бойових комплексів і одного космічного. Крім цього, в розробці було кілька космічних апаратів наукового, оборонного й народногосподарського призначення.
Від грізного «Сатани»...
Воістину тріумфом В. Уткіна було створення могутньої рідинної міжконтинентальної стратегічної ракети Р-36М2, відомішої у світі як СС-18, оснащеної ядерними бойовими блоками індивідуального наведення і здатної завдати удар у відповідь в умовах ядерного нападу ймовірного супротивника. Недарма американські військові назвали її «Сатана». Цей ракетний комплекс і сьогодні несе бойове чергування в складі ракетних військ стратегічного призначення Росії.
Іншим напрямом бойового стратегічного ракетобудування була розробка твердопаливних міжконтинентальних ракет стаціонарного й мобільного базування. В. Уткіну разом з колективами КБ «Південне», суміжних наукових організацій і промислових підприємств довелося вирішувати низку великих науково-технічних проблем, таких, як створення нових конструктивних, теплозахисних і ерозійно стійких матеріалів, нового твердого палива з унікальними енергетичними й експлуатаційними характеристиками, склопластикових корпусів рухових установок, та інших.
Підсумком цих зусиль було створення твердопаливної міжконтинентальної ракети 15Ж60 шахтного і 15Ж61 (СС-24) залізничного базування. Ці ракети було оснащено головною частиною, що розділяється, з десятьма ядерними бойовими блоками індивідуального наведення, стійкими до вражаючих чинників ядерного впливу. Бойовий залізничний ракетний комплекс, що є на озброєнні російської армії, за своїми технічними характеристикам дотепер не має аналогів у світовому ракетобудуванні. За високу точність влучення в ціль він одержав на Заході назву «Скальпель».
...До кращого у світі «Зеніту»
Відчуваючи віяння часу, Володимир Федорович уніс нове і в ракетно-космічний напрям. До цього в КБ «Південне» космічні ракетоносії створювали на базі бойових ракет. Так з’явилися «Космос» і «Циклон». Після довгих великомасштабних обговорень у КБ, на заводі, у міністерстві з замовником Володимир Федорович приймає рішення створювати новий спеціалізований, що не має аналогів у світі, ракетно-космічний комплекс на паливі з рідкого кисню й гасу. Довелося вирішувати безліч складних науково-технічних проблем. Результатом зусиль КБ «Південне», суміжних організацій і підприємств було створення ракетно-космічного комплексу 11 К77, який у наш час відомий як «Зеніт». Він увібрав у себе найпередовіші науково-технічні рішення: цілком автоматизовану, безлюдну підготовку до пуску ракети-носія, застосування унікальних за енергетичними характеристикам двигунів і швидкодіючий цифровий обчислювальний комплекс у системі управління, високу продуктивність пусків.
Ракета-носій «Зеніт» дотепер є кращим у світі ракетно-космічним комплексом середнього класу. Це дало змогу йому стати основою міжнародної космічної програми «Морський старт», котру по праву називають програмою ХХІ століття.
Під керівництвом В. Уткіна продовжили роботи в галузі створення космічних апаратів, початок яким було покладено 16 березня 1962 року, коли був запущений перший супутник, розроблений конструкторським бюро «Південне». За минулі роки створено, відпрацьовано й освоєно у виготовленні 68 найменувань космічних апаратів, успішно виведено на орбіту майже 400 супутників. КБ «Південне» на чолі з Володимиром Федоровичем стало у галузі монопольним творцем космічних апаратів глобального радіоелектронного спостереження, народногосподарських комплексів спостереження поверхні Землі і Світового океану на базі радіолокаційної станції бокового огляду космічного базування, космічних станцій для комплексного дослідження приземного космосу, Сонця і сонячно-земних зв’язків.
Знаменною подією стала реалізація великої програми «Інтеркосмос», що була значним внеском у справу спільного дослідження навколоземного простору ученими різних країн. 
Як керівник Володимир Федорович дбайливо ставився до колег, допомагав їм у важку хвилину, ніколи не стримував ініціативи і цілком довіряв своїм соратникам. Він благословив у «велике плавання» Л. Кучму, В. Горбуліна, С. Конюхова і багатьох інших.
Заступник генерального конструктора КБ «Південне» Ю. Сметанін казав, що «біографія В. Уткіна відбиває не лише історичний період активної діяльності КБ «Південне» і розвитку ракетної техніки в цілому, але й якоюсь мірою зовнішньополітичну лінію нашої колишнього держави. Наявність могутніх бойових стратегічних комплексів, створених під керівництвом генерального конструктора В. Уткіна, сприяла «таненню» льоду холодної війни, розв’язанню розбіжностей з питання орбітальних бойових головних частин, успіхам на переговорах про скорочення стратегічних наступальних озброєнь».
Юрій АЛЕКСЄЄНКО, помічник генерального конструктора КБ «Південне» у 1977—1994 роках.
Дніпропетровськ.