Питання острова Тузла буде головним під час завтрашнього візиту до Києва міністра закордонних справ Росії Ігоря Іванова. Це підкреслив на вчорашньому брифінгу в МЗС України керівник прес-служби цього відомства Маркіян Лубківський. Він також підтвердив, що нині розглядається питання про виведення з острова української прикордонної застави. «Це було побажання російської сторони, щодо нього буде прийнято рішення», — зазначив речник МЗС.
Учора журналістам наочно продемонстрували правові аспекти, на яких Україна будує свою позицію стосовно острова Тузла. Це зробив головний радник міністерства Леонід Осаволюк. Було показано слайди копій низки документів: указів Президій Верховної Ради РРФСР, карт, що підтверджують лінію кордонів між двома колишніми республіками і формулярів до цих карт. «Для підтвердження державного кордону в Керченській протоці і належності острова Тузла є достатня юридична база, а також двосторонні домовленості», — підсумував Леонід Осаволюк. Він також зазначив: «На сьогодні Російська Федерація не пред’явила нам жодного документа, який ставив би під сумнів лінію проходження держкордону в Керченській протоці, а також належність острова. Гадаю, що таких документів немає взагалі».
Тим часом український земснаряд, який вже кілька тижнів перебуває біля острова Коса Тузла, час від часу проводить роботи, проте дещо в бік від лінії, що з’єднує дамбу із закінченням острова, повідомив у вівторок агентству «Інтерфакс-Україна» начальник прес-центру Державної прикордонної служби Анатолій Самарченко. За його словами, українські прикордонники продовжують нести службу на Тузлі, як і раніше. Жодних нових наказів не надходило. Росіяни продовжують укріплювати дамбу, повідомив А. Самарченко.
* * *
Учора Кабінет Міністрів України провів нараду з проблеми, що виникла через будівництво Російською Федерацією дамби в напрямку українського острова Коса Тузла.