Ми вже повідомляли в суботньому номері «ГУ», що «справа Гонгадзе» обросла першим арештом. Правоохоронці затримали колишнього начальника Департаменту кримінального розшуку МВС Олексія Пукача. На брифінгу з цього приводу заступник Генерального прокурора Віктор Шокін заявив про ще одну сенсацію: його відомство «засікло» діяльність нової банди «перевертнів». Вона «працює» в Києві та Київській області і складається з діючих співробітників міліції.
За словами Віктора Шокіна, такого висновку Генпрокуратура дійшла під час розслідування справ про вбивство журналістів Георгія Гонгадзе та Ігоря Александрова, а також справи «перевертнів-1», які викрадали та вбивали людей. До речі, на арештованих членів зграї навіть встигли «повісити» деякі справи, але, як з’ясувалося, це не зупинило перелік нових жертв бандитів у формі. А днями адвокат підозрюваного в командуванні «перевертнями» Ігоря Гончарова заявив, що його вже мертвий клієнт є жертвою фантазій, а не конкретних доказів на цю тему. Мабуть, саме тому він так загадково «поміняв» цей світ на інший, де свідки приречені тримати язик за зубами.
Чи пов’язані перелічені 
В. Шокіним справи між собою? На сьогодні ГПУ «ще не може сказати про це на 100 відсотків (любов до «процентного» виміру достовірності тут, очевидно, спадкоємна. — Авт.), однак у нас є дані, закріплені у процесуальних документах, що це можливо». Водночас заступник Генпрокурора стверджує інший «стовідсотковий» факт: діюча банда «перевертнів» уже скоїла низку тяжких злочинів. І навіть здійснила два замахи на членів слідчої групи Генпрокуратури. Щоправда, не зовсім зрозуміло, чому бандити обрали для розправи саме працівників ГПУ, адже Віктор Шокін «переадресував» відповідальність за знешкодження «перевертнів-2» на колег з інших силових відомств: «Це насамперед залежить від працівників МВС та СБУ — на них покладено знешкодження діючих груп».
Пан Шокін не уточнив, як саме екс-начальник «наружки» Пукач причетний до «справи Гонгадзе», але не відмовився прокоментувати публікацію на сайті «України кримінальної» нових листів Ігоря Гончарова, написаних ним у СІЗО. Коментар дуже лаконічний: для ГПУ в цих листах немає нової інформації.
Припускаю, що не всі читачі «ГУ» обізнані зі спадщиною, яку залишив по собі колишній убозівець. Інтернет — поки що розкіш, а не засіб інформування кожного українця. Тому наведу кілька уривків із листів Гончарова, які нині подає «Україна кримінальна».
«27.03 03 через сильні болі у шлунку й ногах мене носили на ношах у слідчий відділ СІЗО 13 м. Києва, де старший слідчий Генпрокуратури Г. намагався примусити мене давати неправдиві свідчення. На мої прохання викликати хірурга для надання мені меддопомоги Г. відповів відмовою, сказав, що я спочатку повинен дати ті свідчення, які він мені продиктує, а потім до мене викличуть хірурга.
Також Г. погрожував мені тим, що я помру в медчастині СІЗО, якщо кому-небудь розповім про те, що мені відомо про викрадення журналіста Г. Гонгадзе...
Коротко повідомляю, що член угруповання злочинного авторитета «Киселя» — Нестеров Юрій разом з двома працівниками спецпідрозділу «Сокіл» при УБОЗі м. Києва і працівником відділу УБОЗ м. Києва на Московській площі, використовуючи інформацію УКР (управління кримінального розшуку — «УК») МВС України, викрали у вересні 2000 року на бул. Л. Українки журналіста Гонгадзе і під приводом доставки його в міліцію відвезли на один із складів у Московському районі м. Києва, де піддали тортурам через придушення зашморгом (саме так Нестеров любив катувати затриманих ним раніше за вказівкою УБОЗ бізнесменів) з метою дізнатися ім’я замовника статей, написаних журналістом проти депутата ... Зі слів Нестерова, у журналіста з’ясовувались його контакти з депутатами... Під час катувань придушенням журналіста було вбито, тіло його відвезено далі в лісосмуги в бік селища Українка. Деталі цього злочину і запис диктофонних ро... (літер немає) Нестерова у мене (запис обірвався)...
Замовлення на викрадення Гонгадзе був одержаний, за словами Нестерова і його знайомих з УБОЗ, від міністра ... Генерала А., котрий керував операцією з викрадення, терміново перевели на роботу в...
Цей А., коли мене затримали, запропонував свободу в обмін на ті матеріали, що я і мої друзі зібрали по Гонгадзе... Я не пішов з ним на змову, т. я. одержавши всю інформацію, мене відразу вбили б...
Тому мою заяву по Гонгадзе про викрадення його працівниками «Соколу» (УБОЗ) з Московської площі і «кисілевцем» Нестеровим, можна передати Єльцову тільки у разі моєї смерті. Тоді він може їх опублікувати, і тоді мій товариш із СБУ передасть йому зібрані матеріали аудіо і відео із затримання і допитів Гонгадзе...»
Повторюю, це лише вибрані місця з «вимушеної творчості» «своєчасно померлого» очевидця. Якщо в них немає нічого нового для ГПУ — чому «справу Гонгадзе» досі не розкрито? Адже це ми розставили крапки після першої літери у згадуваних прізвищах. В оригіналі все написано чітко. Чому Пукач після ганебного за тривалістю і результатами слідства виявився «найбільшим уловом», якщо там, на Різницькій, їх нічим здивувати не можна? І скільки вони дивуватимуть нас —то «новими» вбивцями Александрова, то діяльністю «нових» перевертнів, то «новими» заявами про завершальну стадію слідства у «справі Гонгадзе»? Чи не вийде так, що й «новий Пукач» з’явиться, якщо не вдасться довести, що цей, арештований, причетний до вбивства Георгія?