Спортивна гімнастика. Глазго (Шотландія). На турнірі Гран-прі українські спортсменки вибороли чотири нагороди. Срібну медаль за вправи на брусах і дві бронзові — в опорному стрибку і вільних вправах. Ще одну бронзову відзнаку у вправах на брусах нашій команді принесла Інна Тесленко.
Ілюмжинов готує революцію
Шахи. Схоже, що керівництво ФІДЕ таки збирається розіграти титул чемпіона світу без нинішнього його володаря — українця Руслана Пономарьова. У понеділок у грецькому місті Халкідіки розпочав роботу 74-й конгрес ФІДЕ. На цьому зібранні з пропозицією про визначення чемпіона виступив президент організації Кірсан Ілюмжинов.
Власне, він намагався запропонувати власний варіант виходу із ситуації, що склалася. За словами пана Ілюмжинова, у грудні він планує провести такий собі міні-чемпіонат за системою плей-оф. Його переможець уже 2004 року має зустрітися з Каспаровим, котрого звільнено від відбіркового етапу.
Отож переможець, на думку глави адміністрації Калмикії, й отримає право зіграти у «великому фіналі» з переможцем ще одного матчу — Крамник—Леко.
Як бачимо, Руслана Пономарьова збираються просто усунути. Точніше, дискваліфікувати, як це раніше й обіцяла ФІДЕ. Нагадаємо, що Пономарьов мав зустрітися з Гаррі Каспаровим в Ялті у вересні. Однак українець не підписав принизливий для себе контракт на поєдинок з Гаррі Кімовичем, адже суперник отримував вигідніші умови.
Та не все так просто, бо вже нині деякі гросмейстери не погоджуються із нововведенням Ілюмжинова. Вони висловили свої претензії стосовно несправедливості системи, згідно з якою Каспаров отримає максимум привілеїв.
Імовірно, що й Пономарьову запропонують узяти участь у цьому міні-чемпіонаті за право зустрітися з Каспаровим. Але дуже сумнівно, що Руслан отак просто піде на такий компроміс. Одне слово, ситуація поки що гостра й заплутана.
В. Б.