Учора відбулося засідання Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування проти-правних діянь правоохоронних органів та окремих посадових осіб, посягань на права і свободи, життя і здоров’я громадян під час подій, пов’язаних з масовими акціями суспільно-політичного протесту, що відбуваються в Україні з 21 листопада 2013 року за участю представників силових відомств. На жаль, кворуму знову не було.

Зокрема, голова ТСК Геннадій Москаль сказав, що розслідування стосовно вбивств на Майдані триває і слідство не передало до суду жодної справи, окрім справи щодо знущань над козаком Гаврилюком. Справи, які стосуються вбивства та поранення співробітників ВВ, за його словами, знаходяться в комісії. «Хоча ТСК не може надавати якихось оцінок, вона вбачає екс-міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка, начальника Управління МВС у Києві Валерія Коряка, його заступника з громадської безпеки Петра Федчука, начальника Управління громадської безпеки Олега Мариненка, а також начальника київського «Беркуту» Сергія Кусюка винними у подіях на Майдані», — зазначив народний депутат.

Начальник Департаменту карного розшуку МВС Василь Паскал заявив: близько 70—80 відсотків трупів на Майдані Незалежності у результаті масових протистоянь мають наскрізне поранення, що унеможливлює ідентифікацію зброї. Нині проводяться експертизи. Поки що слідчим визначити вбивць та ідентифікувати зброю не вдалося.

Також він розповів про розкриття справи про побиття народного депутата від фракції «Свобода» Андрія Іллєнка, але відмовився повідомляти про те, що встановило слідство.

Крім того, за його словами, під час лютневих подій було спалено 87 автомобілів. «Є інформація, є затримані. Ці справи будуть розкриті», — сказав В. Паскал.

Після продемонстрованого відео, де постраждалі свідчать про побиття і показали сліди пострілів у них з помпових рушниць, начальник УМВС у Кіровоградській області Віктор Мігалатюк повідомив, що встановлено бійців спецпідрозділу «Беркут», які в січні цього року роздягли і побили двох будівельників з Кіровограда на вулиці Грушевського в Києві. Він зазначив, що ці особи під час допиту просили їх прізвищ не розголошувати. На запитання голови ТСК Геннадія Москаля, чи є якісь дані про цих людей, В. Мігалатюк сказав, що така інформація є.