На Чернігівщині нещодавно київські кілограмові паляниці зросли в ціні до 1 гривні 45 копійок (Менський район), а подекуди й до 1 гривні 60 копійок (Щорс). Отож Менський хлібокомбінат фактично визнав поразку в конкурентній боротьбі з Києвом, і вже сам посилає свою «Газель» до столиці за свіжими паляницями. Парадокс нинішнього життя: везти хліб за 220 кілометрів до Мени набагато вигідніше й дешевше, ніж виготовляти його в місцевій хлібопекарні. У чому річ, я спробував з’ясувати на місці.

 Менський хлібокомбінат — досить велике підприємство. Йду просторими цехами. Тиша. Пекарня може виготовляти за добу до 20 тонн хліба. А випікає... 200—300 буханців та стільки само булок. Ще донедавна жителі Менського району споживали 12 тонн місцевого хліба у день. Тепер фактично 11 тонн завозять із Києва (у районі є ще п’ять малопотужних пекарень на 100—200 буханців у день. — Авт.).

— У столичних пекарнях встановлено сучасне обладнання, — каже директор Менського хлібокомбінату Ольга Сурай. —Навіть пекарні Чернігова не можуть конкурувати з Києвом. Адже ми виготовляємо буханці («цеглинки») вагою 750 грамів, собівартість яких 1 гривня 26 копійок. Адже піч розрахована на випікання 10 тонн продукції у день, а виготовляємо 500 кілограмів.

Схожа ситуація і в Козелецькому, Куликівському районах.

— Борошно купуємо по 75 копійок за кілограм —собівартість нашої 750-грамової «цеглини» 1 гривня 20 копійок, — каже економіст Куликівського хлібокомбінату Тетяна Петрик. — А випікаємо близько 300 штук, та ще з 80 — подового. П’ять місяців сидимо без зарплати.

У Щорсі хлібокомбінат випікає три тонни хліба (торік п’ять тонн).

— Завозити київський хліб до району — вигідний бізнес, —прокоментувала «хлібну» ситуацію директор Щорського хлібокомбінату Людмила Дутка. — Фактично на одній паляниці приватний підприємець має 40—50 копійок навару!

На жаль, як показують ці реалії, цінові обмеження на хліб, що введені у Чернігівській області, по-ринковому скасовує приватний бізнес, а також київські дотації. Останнє разом руйнує хлібопекарську галузь Придесення. Ще рік-два і вона в окремих районах просто замре. В селах, якими я проїжджав, селяни невдоволені новою ціною на хліб, яка встановилася в межах 1,45 —1,6 гривні. Схоже, і це не межа. Бо меншає конкурентів — у хлібних перевізників з’являється спокуса взяти більше.

 

Чернігівська область.