Рубіж у 1,5 мільйона тонн цукру здолав днями Лановецький цукрозавод на Тернопільщині. Такий доробок підприємства за 44 роки існування. Цьогорічний сезон для заводу вдалий. Нагромаджено понад 100 тисяч тонн коренів. Сезон цукроваріння планують закінчити у листопаді, виробивши не менш як 10 тисяч тонн солодкого піску. Здають сюди сировину селяни Тернопільщини і прилеглих районів Хмельниччини. Розраховуються з ними цукром у день здачі, грошима, жомом. Не має завод заборгованості перед здавачами і за попередні роки.
За словами голови правління ВАТ «Лановецький цукровий завод» Володимира Казновецького, півторамільйонного рубежу заводчани могли досягти раніше, якби в області не скорочувалося виробництво цукрових буряків. Цього року довелося переробляти і цукрову тростину. Але це не вихід. Ще недавно Тернопільщина входила до п’ятірки найбільших бурякосіючих областей. Урожайність сягала 500—600 центнерів з гектара.
Цього року середня врожайність — 220 центнерів з гектара. І то прогрес порівняно з минулим роком, який був найбільш невдалим у цукровиробництві області. Невпинно скорочуються площі під буряком. Далися взнаки часта зміна власників заводів, обман селян. А найстаріший завод краю «Поділля», взагалі вже другий сезон не працює. На щастя, його збережено, і за наявності сировини і доброго господаря, він міг би виробляти продукцію.
Цукроварні області вже переробили понад 700 тисяч тонн цукрових буряків з 1,1 мільйона тонн зібраних. Вироблено 72 тисячі тонн цукру. Але буряк продовжує надходити на бурякопункти. Селяни все ще у полі: чекали, щоб корені набрали ваги. Люди розчаровуються, але навесні знову беруться за посівну на «солодких плантаціях»: треба якось виживати. Але таких наполегливих з кожним роком стає все менше. Якщо можна легше і більше заробити за кордоном, то навіщо гнути спину у полі? Заводчани також не особливо йдуть на поступки селянам, переорієнтовуючи підприємства на переробку цукрової тростини. Цього року її переробляли два заводи з восьми працюючих в області. Свою галузь занапащаємо, а чужу виручаємо?
 
Тернопільська область.