Торік в органах місцевого самоврядування помінялася половина працівників, сказав на відкритті «круглого столу»: «Розробка стратегії навчання посадових осіб місцевого самоврядування» ректор Національної академії державного управління при Президентові України Володимир Луговий. Це третя робоча зустріч фахівців України та експертів Ради Європи у процесі виконання спільної програми співробітництва між Європейською комісією та Радою Європи для зміцнення демократичної стабільності в Україні.

За період існування головного вузу, де навчаються премудростей державного управління, його закінчили майже 14 тисяч слухачів. Серед них — всього 2,7 тисячі посадових осіб місцевого самоврядування, або менш як 20 відсотків. А на навчання за кордоном, за словами ректора, де інститути самоврядування мають досвід, накопичений століттями, і де справді багато чому можна повчитися, самоурядовців потрапляє у шість разів менше, ніж держслужбовців.
Нині науково-педагогічні працівники закладу розробили професійну програму підвищення кваліфікації посадових осіб місцевого самоврядування. Реалізація цієї програми дасть змогу посилити мотивацію та стимулювання серед самоурядовців до безперервного навчання як складової професійної діяльності та просування по службі.
Перед учасниками засідання виступили професор Університету прикладних наук Цюріха (Швейцарія) Пол Майєр, директор Центру державного управління та досліджень (Австрія) Хелфрід Бауер. Делегацію експертів очолював адміністратор Генерального директорату з правових питань Ради Європи Мартінс Прієдітіс. Висловлено побажання прискорити прийняття Верховною Радою Закону України «Про систему підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації державних службовців, посадових осіб місцевого самоврядування».