Аналіз подій довкола ситуації в Керченській протоці дає підстави зробити висновок про заздалегідь спланований і скоординований характер даної провокації.
Постає запитання: кому це вигідно? Хто зацікавлений у загостренні стосунків між народами України і Росії? Соціалісти переконані: це потрібно олігархічним кланам, які намагаються досягти остаточного контролю над економіками і природними багатствами наших країн. Це потрібно політикам, які обслуговують інтереси паразитуючих олігархічних кланів.
Ціною провокації її організатори прагнуть напередодні виборів відволікати увагу народу від справжніх причин і винуватців тяжкого соціально-економічного становища, безробіття, продовольчої кризи, злиденного існування.
Ініціатори протистояння у Керченській протоці розраховують підштовхнути парламент України на радикальні рішення, довести ситуацію до критичної межі, аби потім звинуватити опозиційні сили, ослабивши і розколовши їх напередодні виборів.
Непевна поведінка і злочинна бездіяльність Президента в умовах реальної загрози державному суверенітету і територіальній цілісності країни — це не лише наслідок безвідповідальності й залежності вищої української влади, а й свідчення взаємоузгоджених провокативних намірів.
Фракція СПУ, виражаючи волю мільйонів своїх прихильників, вимагає від Президента України вжиття невідкладних заходів для припинення організованого протистояння, безумовного гарантування державного суверенітету, територіальної цілісності і безпеки громадян України.
Першим кроком на шляху нормалізації ситуації в районі Керченської протоки має стати припинення будівництва дамби в напрямку о. Тузли.
Фракція соціалістів заявляє про свою підтримку виваженої позиції Верховної Ради і закликає народних депутатів утримуватися від дій, що провокують ворожнечу між народами України і Росії.
Наш спільний ворог — криміналізована владна верхівка, яка заради самозбереження готова штовхнути народ на шлях братовбивчого конфлікту.
Наше завдання — змінити систему влади, забезпечити умови, коли керівництво країни не на словах, а на ділі дбатиме про розвиток міждержавних стосунків на основі добросусідства, дружби і взаємовигідного співробітництва.
Олександр МОРОЗ, керівник фракції.