11 відсотків населення не досягло і рівня крайньої бідності
Україна в числі 89 країн світу у 2000 році на Саміті тисячоліття поставила свій підпис під документом, що має назву «Цілі розвитку тисячоліття». Досягти їх заплановано до 2015 року. 
На основі цього документа країни-підписанти за участю фахівців ООН готують Національні звіти з людського розвитку.
За підсумками 2003 року підготовлено другий Національний звіт. Його презентація відбулася в рамках Міжнародного дня ООН. Працю представив Перший заступник Голови Верховної Ради Геннадій Васильєв. В обговоренні взяли участь народні депутати та члени дорадчого комітету з підготовки звіту, до складу якого входять провідні вчені, соціологи, економісти, політики, дипломати, парламентарії, урядовці, а також координатор системи ООН в Україні пан Дуглас Гарднер.
Цьогорічний Національний звіт оцінює роль децентралізації як чинника людського розвитку в Україні. Децентралізація та залучення органів самоврядування до розв’язання корінних проблем суспільства, за словами пана Гарднера, є потужним інструментом досягнення цілей розвитку тисячоліття, оскільки вона сприяє швидшому задоволенню потреб людей, зменшенню корупції та поліпшенню якості базових послуг.
У розділі «Людський розвиток в Україні: можливо, картина покращується» зазначається, що людський розвиток в Україні різко погіршився протягом першої половини 90-х років. Загалом за десятиріччя Україна опустилася з 45-ї на 80-ту позицію серед 173 країн з оцінки людського розвитку. Цей процес визначається за шкалою індекса людського розвитку — ІЛР. Його складові —очікувана тривалість життя, рівень доходів, освіта. За період з 1990-го по 2000 рік тривалість життя у нас знизилася з 70,5 до 67,9 року.
Цілі розвитку тисячоліття закликають країни за період з 1990-го по 2015 рік ужити заходів, щоб люди, котрі живуть на менш, як один долар США на добу, перетнули це витратне обмеження, і таких стало удвічі більше. Але для України рівень крайньої бідності визначений у 4,3 долара США на добу. У 2001 році у нас 11 відсотків населення у своїх тратах не досягали цього рубежу. Спад в економіці став головним чинником падіння індексу людського розвитку в Україні за останнє десятиріччя.
У передмові Голови Верховної Ради Володимира Литвина, якою відкривається доробок учених, зокрема, сказано: «Після десятиріччя занепаду економіка пішла вгору. Одним з найважливіших питань, які постають перед владою в Україні, є перетворення здобутків стабільного економічного зростання у зростання добробуту населення».
Звіт окреслює такі напрями. Ця фундаментальна праця, наголошувалося на презентації, має бути поширена в державних та самоврядних установах для практичного застосування.