Вечірнє засідання 23 жовтня
Щоб розблокувати роботу парламенту, Голова Верховної Ради Володимир Литвин знову декілька разів ставив на голосування проект постанови про направлення на повторне перше читання трьох варіантів виборчого закону (М. Рудьковського, С. Гавриша, Б. Губського та ін.), однак рішення не було прийнято. Володимир Литвин наголосив, що відповідно до Регламенту ці законопроекти вважаються відхиленими і до них можна повернутися лише на наступній сесії парламенту.
Представники опозиційних фракцій продовжували блокувати трибуну, вимагаючи вже не просто ставити на голосування, на їх погляд, найважливіший на сьогодні законопроект, а лише результативного голосування щодо закону про парламентські вибори на пропорційній основі. У свою чергу, «більшовики» вважають, що треба почекати рішення Конституційного Суду стосовно законопроектів, які нині перебувають там на розгляді, і повернутися до питання про вибори в контексті політичної реформи.
Однак, незважаючи на блокування парламентської трибуни, сесія ухвалила рішення з деяких питань. Насамперед у першому читанні схвалено проект закону про Державний бюджет України на 2004 рік (хоча до трибуни не було допущено голову Бюджетного комітету ВР Петра Порошенка) — 231 «за». У ньому закладено такі макроекономічні показники: доходи Держбюджету — 58,2 млрд. грн., видатки — 59,9 млрд. грн. Зростання ВВП у 2004 році планується 4,8 відсотка. Середньорічний курс гривні — 5,42 грн. за один долар США. Середньорічний рівень інфляції — 6 відсотків.
У цілому схвалено й закон про внесення змін до закону про Держбюджет-2003, завдяки якому буде збільшено питому вагу доходів Пенсійного фонду України, що дозволяються для використання на організацію його роботи.
Також у цілому прийнято зміни до деяких законів України — «Про державне регулювання імпорту сільськогосподарської продукції» та «Про податок на додану вартість», згідно з якими, зокрема, до 1 липня 2004 року звільняються від оподаткування операції із ввезення на митну територію України зернових культур. Потреба прийняття такого законопроекту, на думку його авторів — народних депутатів Петра Порошенка, Людмили Супрун та інших, — зумовлена ситуацією на продовольчому ринку в державі.
За основу ухвалено законопроект про внесення змін до деяких законів з питань оподаткування, яким передбачається вилучити податкові норми із законопроекту про Державний бюджет України на 2004 рік та включити їх до окремого проекту закону з питань оподаткування.
Оскільки парламент не міг працювати у звичному режимі, а депутати наполягали зробити перерви для подальших міжфракційних консультацій, Голова Верховної Ради Володимир Литвин достроково оголосив вечірнє засідання закритим.
Наступного тижня народні депутати працюватимуть у виборчих округах, а роботу парламенту в пленарному режимі передбачено продовжити 4 листопада.