«Тузлинський вузол» не розв’язали навіть після виходу проблеми на рівень президентів. Початі без попередження ще 29 вересня будівельні роботи на російській гідротехнічній дамбі в бік українського острова Тузла тривають. Перед кордоном і конфліктом вони зупинилися за 109 метрів. Російські самоскиди припинили висипати в море будівельні матеріали лише на кілька годин (під час перебування на «острові розбрату» Президента України). Леонід Кучма впевнений, що конфлікту між двома народами не буде. Однак для цього повинні добре попрацювати уряди обох держав.

Російська Федерація, продовжуючи мурувати загату в Керченській протоці, має на меті на сьогоднішніх переговорах з Україною з прикордонного питання «раз і назавжди домовитися, щоб Азовське море і Керченська протока були внутрішніми водами як Росії, так і України. Щоб обидві країни по-братськи брали плату за прохід іноземних торгових суден через Керченську протоку». Тобто дамба стала аргументом російської сторони, покликаним переконати Україну відмовитися від демаркації кордону між двома сусідніми країнами в Азовському морі й Керченській протоці, як це було зроблено на суші. А Україна наполягає на тому, щоб кордон проходив по поверхні, а не по дну моря. Й у такий спосіб хоче захистити своє право видобувати нафту і газ з покладів шельфу Азовського моря.

Тим часом російські дамбобудівники продовжують свою роботу, хоча «вже не подовжують, а зміцнюють і укріплюють загату». Губернатор Краснодарського краю, побувавши на місці будівельних робіт синхронно з оглядинами Тузли нашим Президентом, заявив, що припинять їх лише на кілька днів, «на період переговорів, для консультацій з Москвою», а потім «дуже активно налаштовані продовжувати почату справу». Припинення будівництва він розглядає як тимчасове явище і ставить під сумнів належність Тузли Україні.

Хоча нині одіозна російська дамба 30-метрової ширини вже не просувається до українського кордону, «насипо-зміцнювальні» роботи там продовжують здійснювати. Усі знають, що дамба призведе до зміни міграційних маршрутів риби та вплине на підводні течії. Це зовсім близько від встановленого на понтонах, які перекривають шлях дамбі на лінії кордону, посту наших прикордонників. Темп робіт може зменшити лише негода — в Криму оголошено штормове попередження, у зв’язку з наближенням циклону з Італії рятувальників переведено на посилений режим роботи.

Напруження на російсько-українському кордоні, який на острові Тузла перебуває в режимі посиленої охорони, триває. Як і конфліктна ситуація, яка заповнює дедалі більше владних кабінетів Москви і Києва.

На ще наш острів дістатися можна вільно кожному охочому журналістові з керченського прес-центру «Тузла».

Крим.

У разі перетину російською стороною кордону України під час будівництва дамби в Керченській протоці Україна має намір призупинити свою участь у процесі формування Єдиного економічного простору

Про це йдеться в указі Президента України Леоніда Кучми про заходи із забезпечення недоторканності державного кордону України, ухваленому за підсумками засідання Ради національної безпеки й оборони України 21 жовтня, текст якого має агентство «Інтерфакс-Україна».

У разі порушення держкордону Україна, відповідно до указу Президента, також має намір звернутися до НАТО з проханням «провести консультації між Україною і НАТО з питань відновлення територіальної цілісності України і врегулювання ситуації відповідно до Хартії про особливе партнерство між Україною і Організацією Північноатлантичного договору від 9 липня 1997 року».

Крім того, у разі порушення кордону Україна має намір інформувати Раду безпеки ООН про те, що ситуація, яка склалася, «може створити загрозу міжнародному світу і безпеці» і звернутися до нього з вимогою «вжити заходів для відновлення територіальної цілісності України і врегулювання ситуації». Україна також має намір звернутися до держав, що виступають гарантами безпеки країни відповідно до меморандуму про гарантії безпеки в зв’язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (ДНЯЗ).

У разі порушення її держкордону Україна також має намір ужити заходів з направлення в район Керченської протоки міжнародної місії для того, щоб розібратися в ситуації, а також запропонувати російській стороні спільно звернутися до Міжнародного суду ООН для розгляду питання про делімітацію україно-російського державного кордону в Азовському морі і Керченській протоці.

Сьогодні, згідно з указом Президента, Кабінету Міністрів доручено «терміново провести роботу над питанням про проголошення відповідної акваторії Азовського моря і Керченської протоки територіальним морем України згідно з постановою Кабінету Міністрів від 16 листопада 2002 року». Уряду також доручено підготувати в тижневий термін «пропозиції про можливі заходи економічного характеру з боку України у відповідь на будівництво російською стороною дамби в Керченській протоці».

Відповідно до указу Президента, адміністрації Державної прикордонної служби України разом з МВС, Міністерством оборони, Міністерством з надзвичайних ситуацій, Службою безпеки України й іншими органами виконавчої влади необхідно продовжувати вживати заходи з недопущення порушення держкордону України в Керченській протоці.

Міністерству закордонних справ Президент доручив забезпечити постійне інформування держав—членів ОБСЄ, держав—гарантів безпеки України відповідно до ДНЯЗ, а також ООН, ОБСЄ і НАТО про розвиток ситуації в Керченській протоці.

МЗС України також доручено активізувати переговорний процес з російською стороною для недопущення порушення територіальної цілісності країни і продовжити роботу з якнайшвидшого визначення правового статусу і розмежування Азовського моря.