Під час драматичних подій останніх днів, пов’язаних з ситуацією навколо Тузли, свою позицію щодо конфлікту висловили деякі представники інших держав.

Зокрема посол Сполучених Штатів в Україні Джон Гербст заявив: «Наша позиція така: ми — за територіальну цілісність України. Але ми підтримуємо добрі відносини і з Росією і сподіваємося, що ці дві держави можуть шляхом мирних переговорів розв’язати ситуацію».

* * *

Франція вустами свого посла в Україні Філіпа де Сюремена призвала обидві сторони «улагодити цю суперечку шляхом двосторонніх переговорів і в дусі відповідальності й добросусідства». Париж, зазначив він, з великою увагою стежить за розвитком подій у Керченській протоці. «Утримуючись від оцінки правоти російської або української сторін, Франція нагадує про своє цілковите визнання суверенітету і територіальної цілісності України», — підкреслив посол.

* * *

«Само собою зрозуміло, Німеччина за те, щоб це питання було вирішено у мирний спосіб», — підкреслив німецький посол Дитмар Штюдеманн. Він нагадав, що українська і російська сторони можуть звертатися в міжнародні організації для розв’язання цієї ситуації. Він також висловив думку, що в подібних ситуаціях варто виявляти «якомога менше емоцій і більше розуму».

* * *

Канада заявила, що важливим є мирне врегулювання ситуації. Її посол в Україні Ендрю Робінсон також нагадав, що Канада була першою західною країною, що визнала Україну як незалежну державу. «І коли ми зробили це, то визнали Україну з її територіальними кордонами того часу», — підкреслив він. Робінсон запропонував Україні й Росії улагодити конфлікт за допомогою двосторонніх переговорів або шляхом звертання до відповідних міжнародних установ.

* * *

Президент Польщі Олександр Квасневський заявив, що Польща не втручатиметься в російсько-український конфлікт навколо Тузли. «Було б наївно намагатися вплинути на стосунки чоловіка і дружини, що живуть один з одним не один десяток років», — вважає Квасневський. Він також відзначив важливість збереження добросусідських відносин з обома країнами.

* * *

На думку Надзвичайного і Повноважного Посла Казахстану в Україні Равіля Чердабаєва, «конфлікт навколо Тузли — це непорозуміння». «Я вважаю, що питання з самого початку не було доведено до відома вищого керівництва країн. Якби рішення про будівництво приймали на високому рівні, такого ажіотажу навколо цього не було б. Усе було б роз’яснено одразу», — заявив Равіль Чердабаєв в інтерв’ю «ГУ». На думку посла, цей кофлікт ні в якому разі не приведе до збройного зіткнення і незабаром питання буде знято з порядку денного. «Але коли він виник, керівництво України цілком правильно відклало всі поточні справи, щоб розв’язати проблему, не задавнюючи хворобу», — наголосив посол, додавши, що навряд чи одна маленька дамба може перекреслити стратегічне партнерство.