Українці за дотримання Конституції у питаннях формування ЄЕП та виборах Президента
«Українське демократичне коло» представляє результати всеукраїнського опитування, проведеного 2—10 жовтня 2003 року на замовлення Інституту політики. Вибіркова сукупність репрезентує доросле населення України й охоплює всі регіони країни. За місцем проживання опитано 1000 респондентів віком від 18 років.
П’ята частина українців (21%) не чули про те, що президенти України, Росії, Білорусі та Казахстану підписали Угоду про формування Єдиного економічного простору (чули про це 79%).
Переважна частина громадян України (82%) особисто не знайома з Угодою про формування Єдиного економічного простору (ознайомилися 18%).
Зважаючи на те, що рішення в Єдиному економічному просторі прийматиме наднаціональний орган, де 80% голосів належатиме Росії, 10% — Україні, 10% — Білорусі та Казахстану, половина українців (50%) не підтримують створення такого органу (підтримують лише 18%, вагалися з відповіддю 31%, не дали відповіді 1%).
Відповідаючи на запитання про те, як має діяти Верховна Рада України, розглядаючи Угоду про формування Єдиного економічного простору, 19% респондентів вважають, що Угоду взагалі не треба ратифікувати; Угоду, на думку 34% опитаних, можна затвердити, вилучивши ті положення, що суперечать Конституції України (14% вважають, що можна ратифікувати Угоду, яку було підписано Президентом; 33% вагалися з відповіддю). Тож 53% громадян України не підтримують ратифікацію Угоди про формування Єдиного економічного простору в тій редакції, що була укладена в місті Ялта 19 вересня 2003 року.
Ідею запровадження в перспективі єдиної грошової одиниці в межах Єдиного економічного простору підтримують 50% опитаних (не підтримують 35%, вагалися з відповіддю 15%).
Серед тих, хто підтримує запровадження єдиної грошової одиниці в межах Єдиного економічного простору, п’ята частина (20%) вважає, що такою одиницею має бути гривня; також п’ята частина (20%) вважає, що такою одиницею має бути російський рубль (білоруський рубль — 0%, казахстанський тенге — 0%); 3% запропонували євро, а 1% — долар; (інша відповідь — 3%; вагалися з відповіддю 20%).
Переважна більшість українців (89%) переконана в тому, що Президента мають обирати шляхом всенародного голосування. Обрання Президента народними депутатами на засіданні Верховної Ради підтримують лише 4% дорослого населення України (7% вагалися з відповіддю).
Задля відстоювання положення Конституції про те, що Президента України мають обирати шляхом всенародного голосування, українці готові брати участь у таких діях:
38% — брати участь у референдумі; 27% — брати участь у зборі підписів на вимогу проведення референдуму; 20% — узяти участь у мітингах і демонстраціях; 9% — брати участь у страйках (16% вагалися з відповіддю, а 19% не братимуть участі в жодних діях).
На сьогодні, як і упродовж тривалого часу, найвищий рейтинг довіри серед населення України має Віктор Ющенко, котрий єдиний має позитивний баланс довіри —недовіри (+11).
Якби вибори Президента України відбувалися тепер, то найбільше голосів отримав би Віктор Ющенко — 24%.
Друге та третє місця посідають Петро Симоненко (12%) та Віктор Янукович (9%).
Друкується в рахунок квоти Комітету ВР з питань свободи слова та інформації.