Заява фракції СПУ у Верховній Раді України
Півтора року перебуває у в’язниці Сергій Іванченко, засуджений за сфабрикованою справою. Давно відомо, що до кривавої провокації в Інгульці причетні високі державні посадовці. Вони організували злочин, орієнтували виконавців на застосування тортур до затриманих, намагалися завести наклеп на актив Соціалістичної партії України, вибивали із затриманих «свідчення», що не підтверджувалися в судовому розгляді.
Однак засуджені одержали великі строки, зокрема Сергій Іванченко — 15 років позбавлення волі.
Уже більше року Верховний Суд України залишає без реагування апеляційну скаргу ув’язненого, «вивчає» підстави застосування до нього вибраної статті Кримінального кодексу. Залежний від владного режиму суд ігнорує очевидну потребу з’ясувати міру причетності до провокації та відповідальності за її наслідки конкретних правоохоронців. Береться до уваги формальна відсутність експертних оцінок розмов у президентському кабінеті. Оцінок з боку тих, хто повністю залежний від наближених до цього кабінету. Коло кругової поруки, створене режимом Л. Кучми, замкнулося.
Тим часом Європейський суд з прав людини незабаром розпочне розгляд справи про цинічну провокацію другого жовтня 1999 року. Істину буде встановлено! Боячися цього, винуватці злочину намагаються сховати кінці у воду. Задля цього вони не гребують нічим, зокрема й життям людей.
Днями за вказівкою із столиці С. Іванченка переводять із місця відбування покарання до іншої кримінально-виправної установи. Причин для того — жодних. Від адміністрації колонії до ув’язненого претензій немає. Виправно-трудовий кодекс порушується в частині, що передбачає відбування покарання у визначеному в установленому порядку місці. В період переведення його додатково обмежують в різних правах, позбавляють можливості зустрічатися з близькими.
У рідних ув’язненого та в нього самого виникають підозри про використання процедури переведення, яка в Україні може тягнутися місяцями, для розправи з Сергієм Іванченком, для створення обставин, які можуть мати фатальний кінець.
Фракція Соціалістичної партії в парламенті України суворо попереджає ініціаторів чергової брудної затії про їх відповідальність за наслідки своїх дій.
Справедливість буде встановлено!
Справжні злочинці стануть перед праведним народним судом!
Олександр Мороз,керівник фракції.