Вища освіта для багатьох стає предметом розкошу. Зробити її доступнішою спробував Кабінет Міністрів України, видавши в червні цього року постанову про надання пільгових державних кредитів для здобуття вищої освіти. Умови більш ніж вигідні. Сума кредиту повертається з оплатою трьох відсотків річних протягом 15 років після закінчення навчання. До того ж, якщо колишній студент працює п’ять років у сільській місцевості, кредит і відсотки не повертаються зовсім.

Абітурієнт, який бажає вчитися за рахунок держкредиту, має отримати направлення і здати вступні іспити. Процедура нескладна. Щоправда, варто врахувати: кількість бажаючих значно перевищує можливості вузу. Але зовсім не це причина головного болю керівників вищих навчальних закладів.

Річ у тім, що видана постанова абсолютно не підкріплена фінансовими ресурсами. За словами першого проректора Українського державного морського технічного університету Олександра Дубового, на ділі вуз не може ні одержати, ні використовувати кредитні засоби. Фактично 36 студентів університету, які вступили «в кредит», навчаються безплатно. Усього цього року в області за умов цільового пільгового державного кредиту навчаються 76 студентів. Шістьох студентів переведено з контрактної форми навчання на пільговий кредит. Ректори, котрі ризикнули взяти «невигідних» студентів, сподіваються, що держава все-таки поверне гроші за навчання.

А поки що послуги з кредитування вищої освіти готові надати й окремі банки. Щоправда, кредит на навчання нічим не відрізняється від звичайного споживчого кредиту (розстрочки). Процентна ставка в різних банках коливається від 15 до 28 відсотків. Застава — не менш як 200 відсотків від суми кредиту, найчастіше — це квартира. Крім того, банк має бути впевнений у платоспроможності клієнта. Такі умови, природно, не по кишені бідним студентам. Одним з варіантів кредитування вищої освіти міг би стати механізм податкових пільг для банків-кредиторів, а також система державних гарантій повернення кредитних сум. Але хоч як би там було, сама поява кабмінівської постанови — явище знакове. Соціальна справедливість починається зі створення рівних стартових умов для молоді. Схоже, це тепер розуміє і влада.

Миколаїв.