Статеве виховання підлітків — аспект педагогічного процесу, що його вперто намагаються не помічати і батьки, і вчителі. Тим часом 15—20 відсотків жінок страждають на безпліддя. Причина — ранні аборти.

Із розмов з учнями кількох київських шкіл з’ясувалося, що лише одиниці «тінейджерів» упевнені, що їхні знання у сфері статевих стосунків задовільні. Інші воліли б знати більше. Третина опитаних хотіла б обговорити подібні питання з батьками. Решта прагне отримати «інтимну» інформацію на уроках біології, з основ безпеки життєдіяльності або на класній годині. Хоча більшість моїх співрозмовників стверджували, що не наважилися б перші запитати «про це» в учителя. Практично ніхто зі школярів не виступив би ініціатором бесід з батьками про секс.

Педагоги вважають: сучасні підлітки обізнані в питаннях сексу. А тому відповідні розділи в підручнику біології дають їм опрацьовувати самостійно. На уроках акцентують увагу на проблемі поширення ВІЛ та СНІДу, а венеричні захворювання стають темами для написання рефератів. Інші нюанси статевого життя залишаються в тіні. На класних годинах зазвичай розмови на пікантні теми успіху не мають, оскільки дидактизму в них більше, ніж пояснень.

Відтак майже третина вчителів переконана, що статеве виховання підлітків — завдання не школи, а батьків.

Із запитанням, на чиїх плечах має все-таки лежати ця ноша, я звернулася до акушера-гінеколога вищої категорії Павла ГУЗЕНКА:

— Передусім від батьків залежить, що або хто для їхніх дітей стане джерелом інформації. На допомогу мають прийти фахівці, яких можна запросити до класної аудиторії. А вчитель має не повчати, не застерігати, а вказати можливі шляхи вибору. Втім, зазначу, педагоги нині активніше працюють у цьому напрямі. Молодь тепер обізнаніша в питаннях статі, зменшилася кількість абортів серед жінок до 16 років. Але є ще над чим працювати.

Це визнають і педагоги, які «без рожевих окулярів» дивляться на дванадцятирічну систему навчання: у старших класах за партами сидітимуть поруч 19-річні юнаки та дівчата. Отож, щоб не довелося ставити в аудиторіях «тримісні» парти й облаштовувати у школах кімнати «матері й дитини», треба вчасно подбати, щоб про презервативи підлітки чули не лише з рекламних роликів.