У такому гучному заголовку ані краплини іронії. Справді, українець Денис Костюк із Миколаєва став за підсумками сезону найсильнішим велогонщиком світу серед спортсменів, не старших за 23 років.
Україна вдруге за останні три роки одержує найсильнішого велогонщика молодіжної групи. У 2001 році найкращим став Ярослав Попович, тепер — Денис Костюк. У складі команди «Паллазаго Канева Веллутекс» Костюк від самого початку сезону, виступаючи на гран-прі, зробив вагому заявку на перемогу. По суті, вже з квітня, створивши відрив від переслідувачів, Денис спокійно утримував чемпіонську дистанцію. І навіть невдача на чемпіонаті Європи (у тайм-тріале українець був останнім — 55-м) не позбавила його лідерства.
Якби вдало виступили росіянин Олександр Баженов і узбек Сергій Лагутін, Денис міг би й не стати чемпіоном. Але зрештою українець зберіг перевагу в п’ять очок.
Авторитетне серед професіоналів велоспорту видання «Daіly peloton» на початку жовтня повідомило про те, що Денис Костюк наступного сезону захищатиме кольори нової команди. Якщо так, то довгоочікуваного полювання на нашого самородка серед власників команд не буде. Видання повідомило, що Денис Костюк може стати членом зоряної команди «Белджіан чоколад», котру тренуватиме знаменитий український спортсмен Андрій Чміль. За повідомленням вищевказаного видання, крім Костюка, до команди запрошено також маститого велогонщика, українця Сергія Гончара і ще одного нашого земляка —Максима Руденка.
Чи вірогідна ця інформація, стане відомо в міжсезоння. А поки що український хлопчина Денис Костюк, який цього року відзначив свій 21-й день народження і раніше не фігурував у жодному юніорському рейтингу-листі найсильніших, у дебютному для себе сезоні серед U23 став найкращим.
На плаву — попри негаразди...
Недавній виступ українських спортсменів на першості світу в Гамільтоні (Канада) навряд чи можна назвати вдалим. Завойовано лише срібну медаль в індивідуальних перегонах. Її виборов юніор із Донецької області Дмитро Грабовський.
Серед причин невдачі насамперед називають фінансову скруту (допомога держави мізерна). Звідси й усі проблеми. Ось такий приклад. Наші спортсмени виступають на велосипедах вартістю у п’ять з половиною тисяч доларів (на цьогорічній першості українська команда складалася з 20 спортсменів). Якщо скласти, виходить кругленька сума. Але на цьому самому чемпіонаті, скажімо, кожний італієць їхав на велосипеді за 33 тисячі доларів. Відчуваєте різницю?
Однак, попри всі негаразди, збірна України не пасе задніх, посідає високе дванадцяте місце у світовому рейтингу та претендує на максимум можливих олімпійських ліцензій — п’ять чоловічих і три жіночі.
Ольга СИДОРУК.