Київський кінофестиваль «Молодість» для кількох поколінь кінотворців, прихильників кіно, представників тусовки і богеми був певним стилем проведення часу. Сам кінофестиваль претендував (та й претендує) на свого роду презентацію щорічних досягнень світового і вітчизняного молодого кіно. Форум намагався відстежити кінопроцес у визначеному його результаті. Це завдання з роками не змінювалося. Але останнім часом постійним відвідувачам «Молодості» крізь тютюновий дим Республіканського Будинку кіно стало здаватися, що вона трохи постаріла. Очевидно стомилася напружуватися з року в рік у пошуках грошей, спонсорів і однодумців і кіно...

На прес-конференції директор кінофестивалю Андрій Халпахчі ремствував на проблему фінансування форуму. Але попри все, «Молодість» відкриє легендарна зірка світового кіно Софі Лорен. Ретроспектива фільмів з її участю відбудеться в столичному кінотеатрі «Київ».

На старті фестивалю очікується прем’єра Єжи Гоффмана «Стара легенда, або коли Сонце було Богом».

...А 33 роки тому київський фестиваль розпочинався як студентський кінопоказ театрального інституту ім. Карпенка-Карого. За своє життя форум зробив багато відкриттів, дав путівку в кінозал не одному десятку кінематографістів-початківців із різних країн світу.

«Молодість» існує ось уже четверте десятиліття. Добре це чи ні, і що нам робити з «Молодістю» — на ці питання намагаються знайти відповідь автор документального спецпроекту, присвяченого кінофестивалю, Анатолій Єрема і режисер Павло Овечкін. Це 25-ти хвилинне документальне розслідування буде показано на каналі «1+1» у програмі Юрія Макарова «Документ» пост-фактум 33-й «Молодості». За словами Анатолія Єреми, у студію на перегляд і обговорення цього фільму збираються запросити мистецтвознавців, кінокритиків, чиновників Мінкультури, людей, яким небайдужа доля кінематографа взагалі і презентація його новинок на фестивалях зокрема. Надзавдання цього проекту, як стверджують його автори, розібратися і зрозуміти, чи цінуємо ми те, що маємо.

Кінофестиваль продовжує жити. Його творча аура відповідає сучасним уявам і вимогам кінопроцесу. Цього року (а відкриється фестиваль 25 жовтня) на «Молодості» відбудеться презентація майстерні талантів. Сто молодих режисерів із різних країн, шістдесят із яких наші співвітчизники, стануть слухачами майстер-класів. На конкурс сценаріїв фестивалю молоді режисери заздалегідь надсилали свої заявки. За його підсумками визначено чотири переможці: один із Румунії, один із Іспанії і два з України — Сергій Наталушко і Марина Халпахчі. За підтримки каналу «1+1» протягом роботи фестивалю вони зніматимуть короткометражні фільми за своїми сценаріями, які перемогли. Потім ці роботи буде показано в фіналі «Молодості».