Футбол. Ліга чемпіонів. Груповий турнір. Третій тур. 21 жовтня.
Група А. «Андерлехт» (Бельгія) — «Селтик» (Шотландія). 1:0. «Ліон» (Франція) — «Баварія» (Німеччина). 1:1. «Баварія» — 5 очок, «Ліон», «Андерлехт» — по 4, «Селтик» — 3.
Група С. «Депортиво» (Іспанія) — «Монако» (Франція). 1:0. АЕК (Греція) — ПСВ (Нідерланди). 0:1. «Депортиво» — 7, «Монако» — 6, ПСВ — 3, АЕК — 1.
Група D. «Галатасарай» (Туреччина) — «Олімпіакос» (Греція). 1:0. «Ювентус» (Італія) — «Реал Сосьєдад» (Іспанія). 4:2. «Ювентус» — 9, «Реал Сосьєдад» — 6, «Галатасарай» — 3, «Олімпіакос» — 0.
Група В. «Локомотив» (Росія) — «Інтер» (Італія). 3:0 (Лоськов, 2, Ашветія, 50, Хохлов, 57).
«Динамо» (Україна, Київ) — «Арсенал» (Англія, Лондон). 2:1. Голи: Шацьких, 27, Белькевич, 64, Анрі, 80.
«Динамо»: Шовковський, Федоров, Дмитрулін (Саблич, 33), Белькевич, Пеєв, Шацьких, Гіоане (Хацкевич, 79), Гусєв (Рінкон, 65), Несмачний, Гавранчич, Леко.
«Арсенал»: Леманн, Коул, Пірес, Вільтор, Лаурен, Анрі, Парлор (Люнгберг, 74), Еду (Вієра, 61), Жілберто (Кану, 74), Кемпбелл, Туре.
Арбітр — Конрад Плаутц (Австрія).
Київ. НСК «Олімпійський». 14 градусів. 83 000 глядачів.
Напередодні
Англійці прилетіли близько 20-ї у понеділок. Від вечірнього тренування вони відмовилися заздалегідь. Чому? Наставник «Арсеналу» француз Арсен Венгер пояснив тим, що це вже традиція. Метушня, пов’язана зі зборами і переїздами автобусом з готелю на стадіон і в зворотному напрямку, — зайва витрата часу. До того ж на таких заняттях, зауважив тренер, задля конспірації не можна відпрацьовувати якісь комбінації, «засвічувати» тактичні варіанти, бо за ними стежитимуть фахівці з боку суперника.
— Безперечно, — зазначив пан Венгер, — «Динамо» — сильна команда з точки зору фізичних кондицій, ми мусимо бути готовими до цього. Знаю, що динамівці вміють дуже швидко контратакувати. І це слід врахувати. А загалом маємо грати у свій футбол: атакувати, чинити тиск. Нам також відомо, що «Динамо» впевнено й потужно діє в дебюті домашніх матчів. Тому для нас перші півгодини зустрічі будуть особливо важливі.
Не мовчали і в таборі киян.
— У нас достатньо інформації про «Арсенал», — сказав Олексій Михайличенко. — Подивитися матчі з його участю виїжджали Веремеєв і Кузнецов, а на зустрічі останнього туру з «Челсі» побував я. Гравці також достатньо ознайомлені з нашим суперником —переглянули чимало відеозаписів ігор з участю лондонців.
За години три до матчу в Києві почалася справжня футбольна лихоманка. Потоки вболівальників прямували до «Олімпійського». Вулицею Великою Васильківською пролітали авто, з вікон яких майоріли державні прапори. А за годину трибуни стадіону, мов келих молодого вина, було заповнено майже по вінця. Кияни чекали на успіх своїх улюбленців, і тільки.
Подія
Венгер усе-таки помилився з прогнозом. Динамівці на перших хвилинах, навпаки, трохи хвилювалися і нервувалися. Двічі вибивали м’яча на кутовий. Після подачі другого на 9-й хвилині гостро пробив головою Пірес, але влучив у поперечку.
Та поступово динамівці оговталися. Федоров досить надійно прикрив Анрі, а Дмитрулін персонально пильнував Вільтора. В обороні господарі діяли впевненіше, ніж суперники. Цьому значною мірою сприяла й надійність Шовковського.
«Динамо» мало добитися успіху ще на десятій хвилині, коли Белькевич чудовим пасом вивів на ударну позицію Шацьких. Однак той влучив у воротаря.
Утім, і гості за найменшої нагоди намагалися підкласти нам свиню. Одного разу їм це майже вдалося. Та, дякувати Пеєву, він у шпагаті останньої миті вибив м’яча з-під ніг Анрі, котрий відкрився на передачу Вільтора в нашому карному майданчику.
А невдовзі лондонці таки наразилися на швидкий контрвипад киян. Потужно пробив Леко, м’яч зрикошетив, і Шацьких упевнено довершив справу — 1:0!
Не варто, либонь, перелічувати всі моменти, створені суперниками до перерви. Скажемо лише, що перший тайм закінчився для нас на досить оптимістичній ноті.
Другий обидві команди почали напрочуд жваво, обмінялися кількома гострими випадами. Та рахунок залишався незмінним доти, доки динамівці не збільшили тиск. Не витримали нерви у воротаря «канонірів» — Леманн вискочив за межі карного майданчика, відбив грудьми м’яча на своїх захисників. Наші футболісти «видряпали» його і відкинули на вільного Белькевича. А той не схибив, пробивши у порожні ворота, — 2:0!
Арсенальці від такого повороту подій, звісно, розлютилися. Часом грубо порушували правила. А наприкінці матчу і зовсім притисли наших до власних воріт. Тільки раз помилилися київські оборонці, не втримавши відмінного майстра Анрі. І він забив низом зблизька — 2:1.
Динамівці, хоча сил залишилося не так вже й багато, витримали отой штурм і заслужено перемогли!
P. S.
Арсен Венгер сказав багато теплих слів про своїх гравців. Що вони чудові, що їм просто не таланить. Вдома вони виступають блискуче. Та й у Лізі чемпіонів вчорашні фаворити змагань у групі, котрі поки що аутсайдери, викидати рушника на «зелений ринг» не збираються. Навпаки, планують виграти в «Динамо» і «Локомотива», як і вихід до наступного етапу.
Хоча дещо іншої думки про все це була англійська преса. Наступного дня стало відомо, що спеціальний кореспондент авторитетної «Дейлі Міррор» у своєму репортажі з Києва під заголовком «Арсенал», усе закінчено» написав: «каноніри» лише в національній першості — молодці серед овець. А в Європі вони доволі посередня команда, і її подальше просування у Лізі чемпіонів проблематичне...
Після зустрічі вдалося обмінятися враженнями з тренером «Арсеналу», але київського, В’ячеславом Грозним:
— Динамівці грали колективно, «Арсенал» — більше індивідуально. Як на мене, в гостей випадала пара центральних півоборонців, і Венгер прийняв правильне рішення, помінявши Жілберто, Еду та Парлора. Це підсилило гру. Вієра й Кану мали пристойний вигляд, і ви бачили, що наприкінці матчу особливо дошкуляли динамівцям. Хоча на контратаках «Динамо» могло забити ще кілька м’ячів. Хочеться привітати земляків-динамівців із заслуженим успіхом. Це перемога всього українського футболу!
Звичайно, Олексій Михайличенко, був щасливий:
— Ви прекрасно розумієте, що після такої напруженої, нервової гри дуже важко робити якийсь глибокий аналіз, — такою фразою він звернувся до журналістів. — Постаралися з перших хвилин тримати високий темп. Особливу увагу приділили Анрі та Вільтору. На жаль, Дмитрулін знову зазнав травми, і нам довелося змінювати розташування гравців.
У сьогоднішній зустрічі було дуже багато гарних моментів, хотіли б завжди бачити такі в матчах «Динамо». Це швидка гра вперед, гра через фланги. Стосовно дій в обороні, то намагалися тримати «Арсенал» подалі від нашого карного майданчика. Щоправда, це не завжди виходило, бо у футболістів з Лондона — високий рівень індивідуальної майстерності. Якщо в першому таймі ми якось упоралися з цією проблемою, то у другому припустилися кількох позиційних прорахунків. Та все це вже відійшло на другий план. Насамперед тому, що наша команда показала величезну самовіддачу, мужність. Хлопці боролися за кожного м’яча, за кожний сантиметр поля. Ці чинники, либонь, були основні у грі.
Ми змогли використати ті моменти, що в нас були, але наприкінці матчу нам трохи поталанило. Адже відстояли потрібний нам рахунок. Однак, вважаю, у цьому важкому протистоянні ми більше, ніж наш суперник, хотіли перемогти. Цю перемогу ми більше заслужили. І, звичайно, величезне спасибі вболівальникам, котрі підтримали нас. Атмосфера на стадіоні була фантастична. Це не формальний жест уваги з мого боку, це величезна і щира подяка. Сьогодні ми були єдиною командою...