Завтра в Національному палаці «Україна» своє мистецтво представить Вінницька область. Цього ж дня о 15 годині в Центральному будинку художника вона планує провести виставку професіональних художників «Вінницький вернісаж». Одночасно на майдані перед палацом «Україна» розпочнеться фестиваль світлиць районів області «Щедра господа». Світлиця — це своєрідна музейна кімната, яка розповідає про історію, побут, культуру того чи іншого краю. Біля майже 20 світлиць вінничани матимуть змогу зустрітися з представниками столичного земляцтва, всіма зацікавленими. Тут відбудуться і виступи різноманітних аматорських колективів.

Окрім цього, за дві години по тому у фойє палацу відкриється виставка унікальних виробів, музейних та приватних колекцій «Скарби Поділля». А вже потім, о 18 годині, розпочнеться великий концерт майстрів мистецтв та художніх колективів, який назвали «Краса України —Поділля».

Чудово, скажуть вінничани-кияни, які, переконаний, неодмінно чекають цього дня і поквапляться завтра до «України». Втім, багато хто з них, та й просто шанувальників регіонального мистецтва, вже побував на інших заходах цієї області, які відбулися в Києві. А розпочалися вони ще 20 жовтня у Національній філармонії. Там демонстрували свою майстерність естрадно-духовий оркестр «Подоляни», міський камерний хор та оркестр «Арката» обласної філармонії. 21 жовтня «Арката» виступила з концертом у Національному університеті культури та мистецтв. І це ще не все.

Вчора у Національній академії образотворчого мистецтва пройшла виставка «Палаци Поділля» та музична вітальня «Вінницькі музичні вечори». Сьогодні відбудуться вистави: у Київському міському театрі ляльок — Вінницького обласного театру ляльок «Золотий ключик», у приміщенні академічного театру ім. Франка — обласного музично-драматичного театру ім. Садовського «Маруся Чурай».

Та й на цьому не завершують вінничани своє перебування у столиці. Завтра на Контрактовій площі вони проведуть сільськогосподарський ярмарок. До речі, ціни знижено. На площі відбудеться і концерт лауреатів естрадних конкурсів «Подільський зорепад». Аби лиш погода не завадила...

Крім цього, вінницькі митці скористалися наданою їм можливістю і, починаючи з 20 жовтня, гостювали у своїх колег з національних творчих спілок.

Тоді, погодьтеся, шановні читачі, цілком слушне запитання: що ж оце витворяє Вінниччина в Києві? Так, можна сказати: область не звітує одним концертом, а демонструє своє багатогранне мистецтво. Створивши такі умови щонайбільшій кількості колективів. Демонструє передусім свою повагу до митців-професіоналів й до аматорів. Тих, хто прикрашає, збагачує наше життя. Для кого виступи у столиці — висока честь і визнання. Та, як наголосив на прес-конференції голова Вінницької обласної держадміністрації Віктор Коцемир, шкода, що немає змоги надати можливість виступити всім колективам. Віктор Франкович наголосив також: своїми виступами у столиці область демонструє повагу до неї, до цього всеукраїнського заходу — творчих звітів майстрів мистецтв і художніх колективів.

Отже, вінничани справді вирвалися з лещат звітів, рамок цього, здається, обмеженого культурно-мистецького заходу. І, вочевидь, як жодна з попередніх областей, проводять у Києві щонайширші «Дні культури Вінниччини».

Безумовно, це добре. Тоді чому ж не всі області звітують у Національному палаці «Україна», як це передбачено відповідним наказом Міністра культури і мистецтв? Ми вже розповідали, що Запорізька область звітувала у себе вдома. Донецька привезла до Києва кілька театрів. Львівська відбулась у Києві концертом своєї опери. А Вінницька, як бачите, ось як днює у столиці.

Чому ж такі різні підходи, таке різне ставлення до звітів? Бо звіт од звіту різниться не лише формою та змістом. Це дуже різні зусилля, затрати. Фізичні, моральні, фінансові. Різне ставлення керівників області до митців і художніх колективів, до цієї великої всеукраїнської акції.

Тож як до цього ставиться наш головний штаб мистецтв і культури? Це питання ми ставили вже в одній з публікацій Міністру мистецтв і культури України Юрієві Богуцькому. Ось його точка зору.

— Цього разу ми не обмежуємо звіти областей певними стандартами. Навпаки, надаємо обласним управлінням культури творчу самостійність. Хай самі визначають, що в них найкраще і що вони можуть показати у столиці. Водночас ми уважно відстежуємо заходи, особливо концерти, виявляємо кращу режисуру і талановитих режисерів масових заходів в областях, яких дуже бракує нам.

А ось звіти, присвячені 15-й річниці незалежності України, ми неодмінно будемо регламентувати. Цього вимагає дата.

Отже, відчувши свободу, області по-різному звітують у Києві. І в цьому, поза сумнівом, є свій сенс. Тільки, вочевидь, Мінкульту треба було визначити ці заходи не звітами, а днями області. І тоді все стало б на свої місця. Ні в кого не виникало б запитання: чому одні звітують, а інші відбувають? Вінниччина так проводить свої дні не лише завдяки наданій обласному управлінню культури свободі. У них відчутна турбота передусім голови обласної держадміністрації. Звідси таке ставлення до них, така масштабність і зацікавленість показати себе найповніше.

Завтра, мабуть, нарешті наша редакція матиме змогу провести свій конкурс серед солістів-вокалістів, учасників звітного концерту «Голос України» — кращому голосові області». Відповідні доручення щодо його проведення дав міністр мистецтв і культури.

Отже, яким був концерт і хто стане лауреатом нашого конкурсу — у нашій розповіді наступного тижня. А завтра — усі до палацу «Україна»!