Сьогодні реального співвідношення числа оздоровниць з кількістю тих, хто справді може і повинен там лікуватися, немає, а спроб приватизувати санаторії достатньо. Найретельніше розібратися з цим вирішили народні депутати. Питанням законності розподілу безцінної рекреаційної землі Південнобережжя, як і ким використовується в Криму санаторно-курортний комплекс, депутатський корпус Верховної Ради України зайнявся впритул не випадково.

Не секрет, що безупинно зростає «апетит» до приватизації санаторіїв, які дедалі частіше розглядають як об’єкти потенційних торгів. Цю ситуацію, характерну не лише для півострова, а й усіх інших курортних регіонів України, проаналізували на базі одного з найстаріших протитуберкульозних санаторіїв Криму «Сімеїз» під час виїзного засідання Комітету ВР України з питань охорони здоров’я, материнства та дитинства за участю представників Міністерства охорони здоров’я автономії. Актуалізована Верховною Радою тема торкається збереження профілю підвідомчих Міністерству охорони здоров’я України дитячих і протитуберкульозних оздоровниць, щоб вони в повному обсязі працювали на оздоровлення нації. Вироблено і рекомендовано чіткі пропозиції Міністерству охорони здоров’я України з покращення фінансування та забезпечення збереженості лікувально-оздоровчих закладів.

Народні депутати, зокрема, проаналізували виконання закону про курорти щодо збереження статусу та майна спеціалізованих санаторіїв системи Міністерства охорони здоров’я України. Претензій висловлено чимало. Наголошено на тому, що закон виконується не повністю. Водночас зрозуміло, що підтримувати на плаву всі кримські санаторії не просто витратно, а й нереально. Треба укрупнятися, як, наприклад, санаторій «Сімеїз», під дах якого відійшов відомий дитячий санаторій «Ластівка», що переживав скруту. Тим часом багато санаторіїв використовують не за призначенням, їх перетворено з бальнеологічних на виключно туристичні й розважальні заклади.

Стурбованість учасників засідання викликала брутальна приватизація землі, закріпленої за курортами. Це питання законодавчо не врегульовано.

Уряду рекомендовано до кінця наступного року розробити та внести до затвердження ВР України державну програму розвитку курортної галузі країни, узгодивши її з державними та місцевими програмами соціально-економічного розвитку курортів регіонів, охорони здоров’я і туризму. До прийняття цієї програми заборонити закриття, зміну форми власності, передачу, здавання в оренду тощо будь-якої оздоровниці з наявної мережі санаторіїв.

Протягом 2004 року відповідно до статті 29 закону про курорти буде підготовлено та внесено на розгляд ВР України проект закону про оголошення природних рекреаційних земель, на яких розташовано лікувально-оздоровчі заклади, курортними територіями зі статусом державного значення.

 

Крим.