І експерти, і ЦВК у зв’язку з наближенням президентських виборів перебувають у підвішеному стані, сказав голова Комітету ВР з питань свободи слова та інформації Микола Томенко, відкриваючи «круглий стіл»: «Законодавство про вибори Президента України: можливості удосконалення напередодні виборів 2004 року».
Учасники дискусії — народні депутати, члени Центрвиборчкому, політологи, представники місії АМР США в Україні, Білорусі та Молдові, юристи — обмінялися думками з приводу трьох законопроектів про вибори Президента, підготовленими парламентаріями Юрієм Ключковським, Миколою Рудьковським та Миколою Катеринчуком, а також пропонованих змін до чинного закону, внесених народним депутатом Миколою Томенком.
Наголошувалося, що настав час припинити формальні дискусії навколо питання, чи відбудуться вибори Президента України чи ні. Та підвести риску під риторикою, як обирати Президента. До речі, соціологічні опитування різних інституцій дають майже однакові результати — 80 відсотків громадян вважають своїм святим правом обирати Президента прямим голосуванням.
Минулі президентські вибори 1999 року виявили багато недоліків. За нинішньої кампанії, вважає народний депутат Георгій КрюЧков, перед законодавцями стоять три найгостріші проблеми: як нейтралізувати використання адміністративного ресурсу, забезпечити рівність доступу кандидатів на посаду Президента до засобів масової інформації та поставити під контроль фінансові потоки, що спрямовуватимуться штабами кандидатів на вибори.
Для цього, відзначали учасники «круглого столу», у підготовлених законопроектах передбачено декілька важливих статей. Зокрема, не знайшла підтримки норма з підписними листами на підтримку кандидата — 1 млн. підписів, яка на минулих виборах була повністю сфальсифікована. Маючи базу даних, збирачі підписів заповнювали тисячі листів, не виходячи з кімнат. При цьому умудрялися дотримуватися географії України. Як було встановлено ЦВК, такий «збирач» за один день «відвідував» кілька сотень населених пунктів. Результат відомий. Багато кандидатів, які «зібрали» по мільйону підписів на виборах, не набрали навіть двох відсотків голосів. Законодавці пропонують також застосувати жорсткі вимоги до природи фінансової підтримки того чи іншого кандидата з опублікуванням прізвищ фізичних чи адреси юридичних осіб, які надають таку підтримку. А також обов’язково публікувати розцінки рекламного часу на телебаченні і радіо, щоб запобігти роботі ЗМІ в режимі прихованої реклами.
Відносно опитувань про рейтинги кандидатів, які систематично з’являтимуться, потрібно, щоб засоби масової інформації поруч з результатами таких опитувань повідомляли виборців, яка партія чи організація конкретно фінансувала і організовувала їхнє проведення.
У результаті плідної дискусії та обміну думками учасники «круглого столу» рекомендували авторам законопроектів «Про вибори Президента України» народним депутатам Юрію Ключковському і Миколі Рудьковському об’єднати зусилля, щоб запропонувати сесійній залі ВР для обговорення один спільний законопроект про президентські вибори.