Події у Керченській протоці сколихнули українське суспільство. Кореспондент «Голосу України» попросив прокоментувати ці події українських та російських парламентаріїв.
Василь НАДРАГА (депутатська група «Народний вибір»):
— Такі дії з боку Росії свідчать, що вона не хоче жити на принципах добросусідських відносин. Є держава Україна і є її кордони. Інтереси якої мають дотримуватися і зовні, і в самій державі.
Рефат ЧУБАРОВ («Наша Україна»):
— Я належу до тих політиків, які вважають ситуацію достатньо кризовою. Ця криза сталася передусім тому, що немає чітких офіційних пояснень з боку Російської Федерації. Вважаю, що російська сторона до останнього наполягатиме, щоб проходження кордону по Азовському морю йшло по дну, а не по поверхні. Також наполягатиме на обопільній експлуатації Керченської протоки. Водночас, сподіваюсь, що сьогоднішня напружена розмова змінить ситуацію і російські колеги, відчувши нашу стурбованість, донесуть її до російських політиків.
Костянтин СИТНИК («БЮТ»):
— Вважаю, що ситуація дуже складна. Не думаю, що росіяни не розуміють, що роблять. Щойно почув по радіо, що мої російські колеги кажуть, начебто нічого не трапилося, жодних порушень немає. Як немає? На кордоні починаються роботи, а за міжнародними правилами і законами про це треба негайно повідомити сусіда. Цього не зробили. І це — головне. Крім того, як людина, що має відношення до екології, можу заявити, що в результаті так званого укріплення берега нічого, крім погіршення екології, не буде. Тому вважаю, що Росія як стратегічний партнер мала б сісти за стіл переговорів, а натомість вона відкладає обговорення аж до 30 жовтня. Річ навіть не в тім, що ми можемо втратити острів, а в тому, що Росія спостерігає за нашою реакцією, якщо ми схилимо наш хребет, то такі зазіхання можуть розпочатися і стосовно інших земель, того ж Севастополя. Тому маємо рішуче і активно діяти. Хочу зазначити, що під час мого перебування на острові мені сподобалася позиція прикордонників: вони готові діяти відповідно до Конституції. Якщо з Києва не надійде інших вказівок.
Вадим ГУСТОВ, голова комітету Ради Федерації РФ у справах Співдружності Незалежних Держав:
— Триває процес розлучення і для того, щоб він закінчився, необхідно вирішити кілька питань. Зокрема, прописати правила гри через двосторонні відносини по Азовсько-Керченському кордону. Тоді розвиватимуться абсолютно нормальні торгово-економічні відносини. Росію звинувачують у будівництві дамби, але ми споруджуємо її на своїй території. Замість того, щоб нормально розібратися і вирішити це питання, його долю віддали в руки аж ніяк не перших осіб у Міністерстві закордонних справ. У результаті ситуацію завели в туманну далечінь. І все це винесли на суд російського і українського парламентів. Сьогодні навіть забряжчали зброєю, мовляв, Україна готова захищати свої національні інтереси. А хіба Росія забрала хоча б один квадратний метр вашої території? Тому вчора ми прийняли рішення на міжпарламентській комісії звернутися до виконавчої влади і Президента з проханням розібратися в ситуації та відповісти народу, щоб не розпалювати пристрасті.