Незабаром очікується черговий тур судових розглядів з приводу законності додаткового випуску акцій на ВАТ «Інгулецький гірничо-збагачувальный комбінат» (ІнГЗК).

 Симптоматично, держава  навесні цього року ледь не втратила контроль над одним з найбільших у країні гірничо-збагачувальних комбінатів. А все було просто: акціонери на загальних зборах вирішили збільшити статутний фонд компанії на 33 відсотки — до 181 мільйона гривень —за рахунок додаткового випуску акцій, незважаючи на те, що державні 50 відсотків + 1 акцію на зборах представляли чиновники з ФДМУ і Мінпромполітики. Реакція Президента Кучми на те, що сталося, була рішуча: він звільнив 22 квітня заступника держсекретаря Міністерства промислової політики і заступника глави ФДМУ. Проте уникнути розмивання держпакету не вдалося.

— Проведення додаткової емісії акцій ВАТ «Інгулецький гірничо-збагачувальний комбінат», у результаті якої державний пакет акцій зменшився з 50 до 38 відсотків, є шахрайством, — резюмував Президент.

І чиновники всіх рівнів заворушилися. Держкомісія з цінних паперів і фондового ринку згорнула обговорення самої можливості реєстрації додаткової емісії, ФДМУ залучив до справи Генеральну прокуратуру, а Прем’єр-міністр Віктор Янукович пообіцяв стежити за цим процесом.

Нескладні підрахунки показують рівень втрат держави, якщо додаткову емісію на Інгулецькому гірничо-збагачувальному комбінаті не вдасться зупинити. Так, за оцінками ФДМУ, продаж «Укррудпрому», до складу якого входить ІнГЗК, могла б принести 1,5—1,7 мільярда гривень до бюджету (статутний фонд холдингу становить 1,4 млрд. грн.). Адже комбінат є однією з найпривабливіших складових «Укррудпрому» і виробляє близько 40,6 відсотка загального обсягу окатишів і концентрату «Укррудпрому». Частка виробленого Інгулецьким гірничо-збагачувальним комбінатом концентрату набагато вища. Отже, ймовірна вартість підприємства, враховуючи частку виробленої продукції, коливається в межах 609—670 мільйонів гривень. Емісія ж позбавить державу контрольного пакета, що дасть змогу дрібним і середнім акціонерам стати власниками більш як 60 відсотків акцій, інші будуть потенційному покупцеві не цікаві. Що далі? Після серії невдалих конкурсів ФДМУ буде змушений знизити ціну до номінальної. У такий спосіб держава замість 600 мільйонів гривень одержить, у кращому разі, 60 мільйонів.

Розв’язання питання з додатковою емісією на ІнГЗК покаже, наскільки держава здатна протистояти непрозорим іграм з боку деяких українських ФПГ.