Як і прогнозувала наша газета, тема третього терміну Президента України Леоніда Кучми починає домінувати на сторінках засобів масової інформації. Особливо після появи звернення деяких народних депутатів до Конституційного Суду з проханням дати тлумачення статті 103 Основного Закону країни, в якій ідеться про те, що політик не може обиратися на посаду глави держави більш як на два терміни.
Водночас загострилася боротьба у сесійній залі парламенту. Голова Верховної Ради Володимир Литвин підкреслив, що нині фактично розгорнулися президентські перегони, які й не дозволяють народним обранцям працювати продуктивно.
Підтвердження цьому — низка заяв політиків та партійні з’їзди, які пройшли минулого тижня.
Прем’єра прем’єра
Глава уряду Віктор Янукович у Сполучених Штатах Америки припустив, що саме він стане єдиним кандидатом від центристських партій, які сформували парламентську більшість і нинішній склад Кабінету Міністрів. А його представник у Верховній Раді Володимир Рибак в інтерв’ю одному із загальноукраїнських тижневиків заявив: «Стосовно Партії Регіонів, то у нас немає сумніву, яку кандидатуру висувати і підтримувати на виборах у 2004 році. Але, природно, ми поки що беремо участь у переговорах з коаліцією центристських партій і відстоюватимемо свою точку зору: щоб єдиним кандидатом від цієї коаліції був прем’єр Янукович».
І про те, що саме нинішній Прем’єр-міністр може, справді, очолити похід по найвищу посаду в державі, свідчить багато інших фактів. Зокрема, зміна голови Аграрної партії України, на чолі якої постав віце-прем’єр-міністр Іван Кириленко. На з’їзді був присутній і виступив Віктор Янукович.
Високо оцінила його шанси у боротьбі за президентське крісло і голова Демпартії, народний депутат України Ганна Антоньєва на форумі партійців однієї з найстаріших українських партій.
Інша річ, як можуть розгортатися події і чим відповість опозиція. Тим паче, що головний банкір країни Сергій Тігіпко припускає висунення кандидатом у президенти своєї кандидатури на з’їзді «Трудової України». Та й колишній президент України Леонід Кравчук поставив під сумнів можливість лідерів центристських партій домовитися про єдину кандидатуру.
Безконечні розмови
Схожа картина і в таборі опозиційної «четвірки». Не встигла порадувати своїх прихильників лідер БЮТу Юлія Тимошенко тим, що досягнуто домовленості про початок переговорів про висунення єдиного кандидата на майбутніх президентських перегонах, як одразу цю заяву спростував лідер соціалістів Олександр Мороз. Він, зокрема, наполягає на необхідності зміни владної моделі і лише після цього пропонує розпочати переговори про єдиного кандидата від опозиції.
А є ще й комуністи, які мають не тільки своє бачення суспільно-політичних та соціально-економічних процесів в Україні, а й свого кандидата на президентство.
Одне слово, схоже, переговори опозиційних сил можуть перетворитися на безконечні розмови про єдиного кандидата. Аж до дня голосування. Останньої неділі жовтня наступного року.
Що буде з Батьківщиною і з нами?
Риторичне запитання свого часу поставила популярна петербурзька група «ДДТ» у своїй пісні про осінь. Сьогодні воно доволі актуальне і для нас, українців. Особливо після того, як опозиція почала блокувати парламентську трибуну в день голосування. Народні обранці від «четвірки» наполягають на прийнятті нового закону про вибори. На пропорційній основі. Однак їхніх голосів не вистачає, щоб досягти позитивного результату. Лише 209 парламентаріїв проголосували за підтримку чистої пропорціональної виборчої системи. Власне, іншого, як свідчили повідомлення інформагентств та ЗМІ, чекати не доводилось. А тому не може не дивувати впертість, з якою блокувалася трибуна Верховної Ради. Тим більше, що потрібно розв’язувати низку складних проблем. Зокрема, щодо проекту державного бюджету на 2004 рік.
Отож Голова Верховної Ради України Володимир Литвин підкреслив минулого четверга, що, можливо, варто саморозпуститися і провести вибори нового складу ВР за чинною змішаною системою. Мало того, координатор парламентської більшості Степан Гавриш уже виступив з ініціативою щодо проведення дострокових парламентських виборів у березні наступного року. Зауважу: такий розвиток подій ми прогнозували у своїх попередніх оглядах політичних подій. І не здивуємося, якщо таке станеться. І тоді все може змішатися «в домі Облонських», тобто в стані претендентів на президентське крісло. І без третього терміну.