Дві важливі заяви зробив глава ФДМУ Михайло Чечетов.
Обидві стосуються конкурсних заявок на купівлю активів двох металургійних комбінатів на Дніпропетровщині, які перебувають у полі зору нашої газети: імені Петровського та імені Дзержинського.
Отже, за словами Михайла Чечетова, головне приватизаційне відомство схиляється до того, щоб виставити на продаж не 42,26 відсотка акцій ДМК імені Петровського, а 60 відсотків.
Нагадаю, у статті «Приватизаційна пастка, або Таємниці Петровського двора» (від 30 вересня ц. р.) та інших ми писали про те, що 18 відсотків акцій держави у статутному фонді цього підприємства відійшли приватному власнику на спірних підставах, які ФДМУ не перший рік спростовує в суді. На прес-конференції Михайло Чечетов зазначив, що його відомство добре знає структуру, яка контролює роботу підприємства.
Знаємо її і ми, це — ЗАТ «Приват-Інтертрейдинг», методи господарювання якої скидаються на «надзвичайщину». Так, 21 жовтня, повідомляє наш кореспондент Микола Нечипоренко, «Петровка» мала обмежити енергоспоживання до рівня аварійної броні, бо заборгувала «Дніпробленерго» лише цього року 1,3 мільйона гривень. Може, коштів забракло? Нічого подібного. За інформацією прес-служби, завод одержав на 50 мільйонів більше прибутків, ніж торік, незважаючи на те, що до нього застосовано процедуру банкрутства. Не інакше, до критичного становища, яке загрожує вже зупинкою прокатних станів, призвела політика приватного господаря, про якого не сказав Михайло Чечетов.
Друга заява Михайла Чечетова ще сенсаційніша. За його словами, найближче за інших претендентів на 98,8-відсотковий пакет ДМК імені Дзержинського стоїть «Приватбанк», до якого безпосередній стосунок має ЗАТ «Приват-Інтертрейдинг». Бо вже не таємниця (читай «Продається «Дзержинка» від 17 жовтня ц. р.), що в разі успішного проведення технології продажу «з усім пір’ям», її застосують під час приватизації ДГМК «Криворіжсталь». Про те, що такі могутні виробники чавуну, сталі та прокату є розмінною монетою у великій приватизаційній грі, ми вже писали також. Наважимося передбачити, що невдовзі такою самою розмінною монетою стануть шахти холдингової компанії «Павлоградвугілля», які видобувають дорогоцінне коксівне та енергетичне вугілля для потреб дніпропетровської та донецької фінансово-промислових груп.