Учора Голова КС України Микола Селівон провів прес-конференцію, присвячену підсумкам семирічної діяльності Конституційного Суду. За цей період на його розгляд надійшло 27255 документів. З них 458 подань від Президента України, Верховної Ради та народних депутатів, органів державної влади, місцевого самоврядування та інших інстанцій.
Отримано 271 конституційне звернення та понад 2370 звернень-листів, у тому числі 1766 — від громадян. Наймасовішим було надходження листів від громадян (15385), що свідчить, зокрема, про високий ступінь довіри наших співвітчизників до КС як захисника конституційних прав громадян. Високий суд прийняв 137 рішень та виніс понад 430 ухвал.
У конституційних поданнях та зверненнях найчастіше порушувалися питання щодо правових актів Верховної Ради, Президента, Кабміну, тлумачення законів України та положень Конституції.
За період діяльності КС до нього звернулися з листами 19314 громадян та юридичних осіб. У них йшлося про роз’яснення положень Конституції, інших нормативних актів, були скарги на рішення судів, порушення трудового законодавства та чимало інших питань.
Говорячи про значення утворення Конституційного Суду, М. Селівон вирізнив три основні його чинники: стабілізуючий у житті держави і суспільства; стимулюючий щодо дотримання законності; гаранта дотримання конституційних прав особи і громадянина. Статус КС та обсяг його повноважень, наголосив М. Селівон, дає змогу досить ефективно забезпечувати верховенство права та визначальних конституційних положень.
Упереджуючи запитання журналістів, Голова КС зазначив, що вже завершується робота з підготовки висновків щодо двох проектів про внесення змін до Конституції.