Актовий зал Національного аграрного університету ледь вмістив столичних та регіональних членів Аграрної партії на свій другий, як вони самі наголошували, етап V з’їзду. Хоча оголошений час відкриття вже давно минув, подія ніяк не могла розпочатися: президія збиралася поволі, до того ж чекали на запрошених, серед яких значився Прем’єр-міністр Віктор Янукович. Але взяти коментарі у присутніх у залі стосовно підсумків сільськогосподарського року або прогнози щодо можливого зростання цін на хліб виявилося марною справою. Співрозмовники обов’язково «з’їжджали» із запропонованої теми у бік керівних та організаторських якостей віце-прем’єра Івана Кириленка (на знімку), якому пророкували посаду нового голови Аграрної партії. Власне, і сам з’їзд проходив за відпрацьованим сценарієм. Лідер АПУ, колишній аграрний віце-прем’єр Михайло Гладій склав свої повноваження і закликав голосувати за І. Кириленка. Останнього, як і очікувалося, обрали без зайвих зусиль: із чотирьохсот сорока делегатів «за» свої мандати підняли 238. Решта — утрималися, а двоє проголосували проти.
Хіба що у розмірене партійне життя інтригу вніс народний депутат Микола Гапочка, який, хоча й погодився з кандидатурою новообраного — «у нас виходу нема» — але зазначив, що керівництво передається, наче перехідний вимпел, від віце-прем’єра до віце-прем’єра. Таке спадкоємство, мовляв, послаблює організацію. Він закликав робити ставку не на столицю, а посилювати центральний апарат представниками з регіонів.
Інший делегат, голова Держкомзему Анатолій Даниленко, взагалі, за дорученням товаровиробників Черкаської області, запропонував на наступному з’їзді заслухати народних депутатів, обраних за списками АПУ. Окремі з них, буцімто, лобіюють питання, що розходяться з інтересами села: «Зняти мито, зняти ПДВ на імпорт ячменю, цукру. У нас його й так в Україні вистачає. Цього не можна допустити».
Тим часом новообраний лідер аграріїв заявив, що партія не планує висувати окремої кандидатури на президентські перегони, але безперечно підтримає єдиного кандидата від центристського табору. Свою стратегію на передвиборний період аграрії планують визначити вже за кілька місяців, коли партія скличе наступний з’їзд.