Минулого тижня нас ознайомили з результатами кількох паралельних соціологічних досліджень на популярну нині тему: хто найвірогідніший улюбленець волевиявлення-2004. Одержані дані підтверджують, що лідерство в рейтингах залишається за головним «нашоукраїнцем» Віктором Ющенком. Довіра до нього принаймні вдвічі перевищує симпатію до наступного кандидата в переліку потенційних учасників президентського забігу. Щоправда, за одними результатами, «срібло» дісталося лідерові комуністів Петру Симоненку, за іншими —Прем’єр-міністрові Віктору Януковичу.
Зрозуміло, що всі ці дані — річ дуже умовна для остаточних підсумків. Тих, що оголошуються Центрвиборчкомом. В Азербайджані перед 15 жовтня також «рейтингував» лідер опозиції Іса Гамбар... Утім, є десятки способів вплинути на «цифру» ще до реалізації «плану Х». Один з них, здається, незабаром «тестуватиме» наші мізки на наявність власної «сірої речовини».
Телерадіокомпанія «Альтернатива», котру свого часу очолював керівник інформаційного управління адміністрації Президента, якому нині приписують авторство патентованих «темників» Сергій Васильєв, вирішила довести всім скептикам, що «документальне кіно» в Україні не згинуло. Нині, стверджує Інтернет-сайт «Провокація», триває напружений творчий процес над стрічкою «Звичайний нашизм». Точніше, всі «документи» відзнято і триває завершальна стадія — монтаж. За даними «Провокації», творці документально-публіцистичного фільму не є громадянами України.
У цьому ніхто й не сумнівався. Патрони «Альтернативи» зазвичай вдаються до послуг «однако» шушери, коли треба «сказати правду». Поза сумнівом, вітчизняні «незалежні» канали не відмовляться від задоволення прокрутити кіно про жахливе обличчя «нашистів».
До речі, показана на ІCTV, а потім продубльована іншим ефіром «страшилка» про «причетність» до «антидержавної змови» Віктора Ющенка, також ліпилася за кордоном. Щоправда, гроші виявилися викинутими на вітер: «високохудожня продукція» не досягла бажаного ефекту. Не допомогли ні широке телеобговорення «картини», ні коментарі до нього «видатних» аналітиків і політологів.
У те, що напередодні виборів не буде чергового «кіна», могли вірити тільки найнаївніші серед нас. Провокація — річ прогнозована. І, як бачимо, «захисники» моралі народу від впливу «коричневої чуми» знов не підвели «сподівань суспільства».
Облуда, у тому числі й інформаційна, як відомо, пройти не повинна. Альтернатива «Альтернативі» — здоровий глузд.