Офіційний візит Леоніда Кучми в Лівійську Джамахірію відкрив новий етап у розвитку вітчизняної нафтогазової галузі. Перебуваючи в африканській країні, Президент особисто відкрив представництво національної компанії «Нафтогаз України» та був присутній під час підписання меморандуму між українськими та лівійськими нафтовиками. Тепер, за підтримки голови держави, нарешті може здійснитися заповітна мрія українських фахівців — видобувати сировину за межами країни, у такий спосіб підсилюючи рівень власної енергетичної безпеки.

Чотириденний візит Президента України до Лівії був насичений подіями, проте час, щоб приділити увагу українським нафтовикам, Леонід Кучма знайшов. Навіть більше того. Урочисто відкривши представництво НАК «Нафтогаз України» у столиці Лівійської Джамахірії Тріполі, Президент таким чином благословив державну компанію на плідну та ефективну роботу у північноафриканській країні.

Узяв голова нашої держави участь і в підписанні меморандуму між «Нафтогазом» та Національною нафтовою корпорацією Лівії. А, як відомо, підписання документів у присутності перших осіб держав — подія знакова. І означає вона те, що відтепер українській компанії дано серйозну довіру та підтримку, яку нафтовики мають виправдати. Адже недарма, підсумовуючи візит до Лівії, Леонід Кучма наголосив: «Я думаю, що ми можемо в цілому бути задоволені результатами переговорів і документами, які були підписані. Результати набагато вищі, ніж ми очікували. Бо напрями співпраці, починаючи з нафтогазової сфери, — просто вражаючі. У наших нафтовиків райдужні сподівання, що наступного року ми можемо отримати нафту з цих родовищ».

Причини для задоволення українських фахівців добре зрозумілі. Адже вони чекали на цей день понад рік. Ще у вересні минулого року технічна делегація «Нафтогазу» відвідала Лівію та започаткувала активне співробітництво з Національною нафтовою корпорацією (NOC). Згодом Африку відвідав і голова правління НАК Юрій Бойко. У рекордно короткі терміни було зареєстровано представництво та розпочато роботу з вибору блоків територій, на яких згодом видобуватимуть нафту.

Тепер перший, підготовчий етап скінчився. «Нафтогаз України» офіційно зареєстрована як іноземна нафтова компанія, що має право провадити діяльність на території Лівії та укладати контракти з NOC. Попереду — переговори з Національною нафтовою корпорацією щодо укладення комерційних контрактів та початку робіт з видобутку вуглеводнів.

Отримавши першу нафту, вигоду матиме не тільки «Нафтогаз», а й уся Україна. Адже Лівія — країна з величезними запасами сировини, і умови для видобування тут легше, ніж у нас. Тож вкладаючи менше грошей, НАК отримає більше нафти, і відповідно зростуть доходи державної компанії та її відрахування до бюджету.

Є й ще одна користь від лівійського проекту. Нафта в цій країні якісніша за російську, яку споживає Україна. Тож, володіючи певними обсягами лівійської сировини в середземноморському басейні, завжди можемо обміняти її на більші обсяги російської нафти в Україні. А це, у свою чергу, значно зміцнює рівень енергетичної безпеки нашої держави. Саме тому Президент і підтримує ініціативу «Нафтогазу» стосовно виходу на міжнародні ринки.

Юрій Бойко, голова правління НАК «Нафтогаз України»:

— «Нафтогаз України» зацікавлений у розширенні своєї ресурсної бази за межами України, і це завдання віднесено до стратегічних пріоритетів компанії. Лівія пропонує унікальні можливості для інвестування, оскільки володіє великими запасами легкої низькосірчаної нафти, що перебувають на початковій стадії розробки, та розвиненою інфраструктурою експорту на розташовані неподалік міжнародні ринки. Тому ми надзвичайно серйозно ставимося до можливостей, що відкриваються для нас у цій країні.

Сьогодні ми задоволені швидким розвитком Лівійського проекту компанії. В об’єднанні можливостей «Нафтогазу України» та NOC закладено величезний економічний потенціал. Наше завдання — якнайшвидше перетворити його на додаткову вартість в інтересах і України, і Лівії.

Абд Ель-Хафіз Злітні, голова Національної нафтової корпорації Лівії:

— Наші стосунки з «Нафтогазом» розпочалися півтора року тому з візиту в Лівію технічної делегації української компанії. Тоді було проведено низку зустрічей між українськими фахівцями і представниками Національної нафтової корпорації. Обговоривши перспективи співпраці, ми дійшли висновку, що «Нафтогаз України» — дуже привабливий партнер для Лівії.

Буду відвертий з вами, експертиза, котра оцінювала «Нафтогаз України» як нафтову компанію, що бажає працювати в нашій країні, дала позитивні результати, і тепер ми можемо співробітничати в багатьох напрямах. Я маю на увазі всі аспекти, пов’язані з видобутком нафти, будівництвом і обслуговуванням трубопроводів, сервісними інженерними послугами. Моя особиста думка — українська індустрія матиме попит у Лівії.