Цією ідеєю позначена кожна публікація нового українського науково-інформаційного журналу «Територія. Сталий розвиток», презентація якого відбулася на засіданні Київського прес-клубу.

Часопис відкривається зверненням Генерального секретаря ООН Кофі Аннана до учасників Всесвітньої зустрічі на найвищому рівні зі сталого розвитку, що відбулася у Йоганнесбурзі. У зверненні є, зокрема, такі слова: «Природа дає нам продовольство і паливо, а також ліки і матеріали, необхідні нашому суспільству. Природа є для нас джерело краси і духовності. Але не впадатимемо в самооману, дивлячись на чисте блакитне небо, і думати, що все добре. Зовсім навпаки. Наука підказує нам, що, коли ми не вдамося до правильних дій зараз, зміни клімату призведуть до хаосу вже за нашого життя».

У першому числі журналу вміщено ґрунтовні авторські дослідження з проблем сталого розвитку, стратегія якого має забезпечити зупинення деградаційних процесів у природі і суспільстві, заміну традиційної моделі економічного зростання за будь-яку ціну моделлю сталого економічного розвитку, максимальне скорочення витрат корисних копалин у господарській діяльності за рахунок їх ефективного використання та заміну їх поновлювальними ресурсами тощо.

Академік, народний депутат Костянтин Ситник у публікації «Ноосфера та сталий розвиток України», зокрема, зазначає, що Національну стратегію сталого розвитку, яку Верховна Рада України мала затвердити у 2002 році, ще не розроблено. Мало того, не створено для цього й передумов — ні організаційних, ні наукових, ні інформаційних, вважає вчений.

У презентації взяли участь голова постійної комісії Київради з питань екологічної політики Даніель Карабаєв, начальник державного управління екології та природних ресурсів Києва Микола Мовчан, начальник управління охорони навколишнього природного середовища Володимир Трокоз, головний редактор часопису, депутат Київради Наталія Шиманська, котрі розповіли журналістам про нагальні проблеми з питань екології, які розв’язують кияни.

У журналі вміщено документи міжнародних форумів з питань сталого розвитку, а також рішення Київради з питань екологічної політики у столиці.