Cенсаційне повідомлення оприлюднила нещодавно директор відомої Дніпропетровської кондитерської фабрики — торговельна марка «Дніпровські зорі» — Людмила Мусарова: шість останніх років очолюване нею підприємство цукор закупляло винятково за межами області. У великих обсягах. А це значить, що кожного року інвестувала в сусідні регіони щонайменше 60 мільйонів гривень. Хоч за якихось тридцять кілометрів від фабрики працює Губиниський цукровий завод.
Доречно з’ясувати, чому таке відбувається. Дещо зрозуміли після того, коли у приймальні ВАТ «Губиниський цукровий завод» побачили фермера з Магдалинівського району Анатолія Зимовцева, котрий «вибивав» свої гроші. І таких чимало. На початок нинішнього року завод своїм постачальникам сировини заборгував понад 5 мільйонів гривень.
Або інший факт. Майже 17 тисяч гектарів, на яких цього року в області вирощують цукрові буряки, радощів не вселяють, бо це мізер. Колись тут сіяли вдвічі більше. І якщо в цьому сезоні навіть усе вирощене буряководами регіону потрапить до Губинихи, його не вистачить, щоб завантажити завод. Який, як запевняє його нинішній директор Олександр Горяйнов, врешті-решт посплачував борги і готовий нині пристойно та на справедливих партнерських умовах працювати з виробниками цукросировини.
Нині варто подумати про уроки, висновки, які треба, доки не пізно, зробити. Відрадно, що той, хто цьогоріч ризикнув, щоб попити солодкого чаю, і виростив цукрові буряки, матиме прибуток. У Васильківському районі, скажімо, є господарства, котрі копають і по 400, і по 550 центнерів коренів з гектара. Та й у середньому в області по 220 центнерів на круг — показник пристойний. Врожайний рік видався для буряків, тому багато хто з селян нині чухає потилиці.
Однак час уже думати, як використовувати і чим засівати землі наступного року. Через посушливу осінь озимого хліба на Дніпропетровщині посіяно трохи більш як на 350 тисячах гектарів. Майже на 200 тисяч менше, ніж заплановано. І, мабуть, не лише через брак вологи у грунті. Бо про суху осінь загомоніли тільки в останні дні вересня. А оптимальні терміни сівби озимої пшениці минули ще на початку вересня. Хто посіяв вчасно, у того озимина вже зеленіє. Отож складається враження, що від вирощування озимого хліба, цукрових буряків починають відмовлятися на Дніпропетровщині.
Дніпропетровська область.