Як повідомили з комітету ФФУ зі зв’язків із громадськістю та ЗМІ, в Києві відбулася одноденна міжнародна науково-практична конференція «Теоретичні і методичні основи тренування юних футболістів». У заході брали участь президент ФФУ, народний депутат Григорій Суркіс і керівник технічного комітету УЄФА, доктор Джозеф Венглош. Конференцію проведено з ініціативи української сторони. Її мета — підвищення рівня підготовки українських фахівців дитячо-юнацького футболу.
Григорій Суркіс, виступаючи перед присутніми, окреслив пріоритетні напрями роботи федерації, спрямовані на поліпшення інфраструктури і подальший розвиток масового та дитячо-юнацького футболу в Україні. Зокрема, він зазначив, що відродженню масового футболу в країні сприяло запровадження 2001 року уроку футболу у школах, поновлення змагань на призи клубу «Шкіряний м’яч», створення два роки тому Дитячо-юнацької футбольної ліги України (ДЮФЛУ) і науково-методична робота федерації у галузі дитячого, шкільного, юнацького й молодіжного футболу.
За його словами, сьогодні більш як мільйон дітей у 46 відсотках шкіл країни опановують основи футболу на додатковому — третьому за тиждень уроці фізкультури. Майже 700 тисяч підлітків віком від 11 до 13 років беруть участь у змаганнях на призи клубу «Шкіряний м’яч». А дев’ять з половиною тисяч вихованців спеціалізованих спортивних шкіл і груп підготовки професіональних футбольних клубів у рамках ДЮФЛУ грають у першості в п’яти вікових категоріях — до 15, 16, 17, 18 і 19 років. На сьогодні у ДЮФЛУ виступають 414 команд з усієї країни.
Президент федерації також поінформував, що Центр ліцензування ФФУ проводить спеціальні семінари з навчання і перепідготовки дитячих тренерів. Нинішній рік завершується третім етапом навчання наставників юнацьких команд. Усього 2003 року перепідготовку пройдуть 90 фахівців. Тільки за останні три роки ліцензії ФФУ одержали 511 тренерів, які працюють у дитячо-юнацькому футболі.
Президент ФФУ повідомив, що вісім тисяч учителів фізичної культури загальноосвітніх шкіл країни завершать цього року перепідготовку в рамках програми уроку футболу у школах, організовану ФФУ спільно з Міністерством освіти і науки України.
На думку пана Венглоша, такі заходи з участю представників УЄФА дадуть змогу розширити досвід вітчизняних спеціалістів різних напрямів. Він зауважив, що рішення УЄФА провести в Києві 5 та 6 листопада 2003 року засідання свого виконкому — ще одне свідчення того, що «Європейська футбольна асоціація всебічно підтримує і визнає Україну як справді футбольну державу з багатими традиціями».