У конференц-залі Національної Спілки журналістів України нещодавно відкрито фотовиставку Ярослава Дацюка «Ми жили в XX столітті». 150 робіт — портрети, етюди, пейзажі — це аж ніяк не все, зізнався сам автор, створене ним протягом майже п’ятдесяти літ творчості.

Тут можна бачити письменників Олеся Гончара, Павла Тичину, Володимира Сосюру, Михайла Стельмаха, космонавта Павла Поповича, вченого Бориса Патона, співаків Юрія Гуляєва, Мусліма Магомаєва та молоденьку Ніну Матвієнко. Унікальна серія знімків «Біографія у фотографіях». Об’єктив фотомитця протягом багатьох років простежив не одну людську долю, навіть від дня народження своїх героїв (як у серії робіт про майстра з художньої кераміки Оксану Іванівну Бейсюк — уперше фотооб’єктив зафіксував її у 1969 році, коли пані Оксана стала студенткою).

Коротко про автора. Закінчивши у 1959 році факультет журналістики Київського держуніверситету, Ярослав Дацюк (з 1958 року) почав працювати фотокореспондентом «Робітничої газети», а з 1964 року і все своє творче життя — «Радянської освіти». Він член Спілки журналістів України, Спілки фотохудожників, лауреат багатьох фотовиставок і конкурсів.

Його виставка «Ми жили в XX столітті» зроблена повністю своїми руками і за свої кошти та приурочена ним самим до свого 75-річчя з дня народження. Нині Ярослав Дацюк, сповнений творчої наснаги, каже: «Незабаром поїду в Карпати, буду там знімати».

Олекса ВАЩЕНКО, журналіст, фотокореспондент.