Влада найбільшого міста КНР Шанхая має намір ввести обмеження на висоту будинків, що споруджуються в мегаполісі, два з яких входять до десятки найвищих у світі. Таке рішення прийняли після того, як з’ясувалося: під вагою хмарочосів місто просто почало... сповзати в море. Тільки за минулий рік, як з’ясували фахівці Шанхайського інституту геологічних досліджень, місто наблизилося до кромки води більш ніж на дюйм (2,54 см), а фінансовий квартал Луцзязуй у районі Пудун, один із найвисотніших, — взагалі на 3 см. При цьому середньорічний показник протягом останніх років становив усьго 1,5 см.
Звичайно, обвинувачувати в тому, що відбувається, самих лише містобудівників було б помилково. Місто поступово опускається до моря насамперед через перевитрату підземних вод. Однак і тиск на ґрунт, створюваний результатами праці архітекторів, теж уносить свою лепту. До негативних чинників «висотних устремлінь» шанхайців можна віднести також надзвичайно велику щільність населення, що в 3 рази перевищує, скажімо, токійську та у 1,74 разу — паризьку. До того ж занадто велика кількість високих будинків призводить до зміни руху повітряних мас, що спричиняє загальне підвищення температури у й без того спекотні літні місяці. Небезпечна така скупченість і з погляду профілактики інфекційних захворювань, пожеж тощо.
Відтепер міська влада збирається приділяти більше уваги спорудженню розважальних і паркових зон. Передбачається, що після засідання Постійного комітету місцевих Зборів народних представників цього місяця буде прийнято рішення заборонити зводити будинки, вищі за 18 поверхів, у кварталі Луцзязуй і всередині кільцевої дороги в районі Пусі, а також зобов’язати тих, хто вже почав будівництво, переглянути проекти.
Останні півтора десятка років влада Китаю докладала чимало зусиль, щоб перетворити Шанхай на місто з найбільш стрімко зростаючою у світі економікою, яке найдинамічніше розвивається. Ініціатором цього став ідеолог китайських реформ Ден Сяопін, котрий намагався повернути Шанхаю репутацію провідного порту, економічного, освітнього і культурного центру Сходу, яким він був на початку минулого століття.
Сьогодні Шанхай є символом сучасного модернізованого Китаю. У місті налічується більш ніж 2 тисячі 800 споруд заввишки понад 18 поверхів, з них більш як 100 мають висоту понад 100 метрів. Перша висотка — 82-метровий готель «Інтернаціональ» з’явився тут ще 1934 року. Майже 650 хмарочосів було зведено в 1980-му. У 90-х роках минулого століття піднялося вже понад дві тисячі будинків. Найвища споруда материкового Китаю і третя за висотою у світі — 88-поверхова вежа «Цзіньмао» також розташована в Шанхаї.
Ольга ТАНАСІЙЧУК, власкор Укрінформу в Пекіні (спеціально для «ГУ»).