Вечірнє засідання 16 жовтня
Після голосування за обрання суддів Голова Верховної Ради Володимир Литвин запропонував депутатам обговорити, як розблокувати роботу парламенту. Він відзначив, що численні консультації між лідерами фракцій та груп, що відбувалися під час незапланованих перерв, і пропозиції з боку опозиційних фракцій зводилися лише до одного: доки не буде прийнято закон про парламентські вибори на пропорційній основі (тобто лише за списками політичних партій та блоків), робота Верховної Ради не налагодиться.
Думки депутатів у сесійній залі були цілком різні. Лідер соціалістів Олександр Мороз запропонував підготувати такий варіант виборчого закону, який влаштував би всіх, і винести узгоджений варіант законопроекту на голосування наступного четверга, 23 жовтня, до розгляду та прийняття рішення стосовно проекту Держбюджету-2004. Лідер фракції СДПУ (о) Леонід Кравчук відзначив, що треба підготувати такий законопроект, який відповідав би інтересам і депутатів-мажоритарників, обраних в округах, і політичних партій. Комуніст Адам Мартинюк заявив: пленарне засідання парламенту блокує не опозиція, а більшість, загальмувавши політичну реформу. Член фракції «Регіони України» Іван Бастрига сказав, що його фракція наполягає на продовженні роботи парламенту та голосуванні за питання, які вже погоджено. А для втихомирення політичних пристрастей у сесійній залі довкола виборчого законодавства запропонував виділити ще тиждень на дискусії та переговори. Віктор Мусіяка («Європейський вибір») запропонував створити у Верховній Раді робочу групу з доопрацювання закону про вибори народних депутатів. На це Володимир Литвин відповів, що така пропозиція вже лунала на погоджувальних радах, однак не мала підтримки серед усіх фракційних лідерів. Валерій Пустовойтенко (НДП) нагадав лідерам фракцій про протокол політичних домовленостей щодо проведення політичної реформи.
Голова Верховної Ради запропонував депутатам проголосувати за обговорення виборчого закону наступного тижня — у середу, 22 жовтня, після парламентських слухань про україно-російські відносини або провести спеціальне засідання парламенту з цього питання у вівторок. Однак депутати так і не змогли прийняти жодного рішення, і глава парламенту достроково закрив пленарне засідання.