Сільський голова села Подвір’ївка б’є на сполох, стверджуючи, що молдовська сторона тихою сапою загарбала майже три гектари землі разом із дорогою, яка веде до райцентру, що належить його сільській раді.
— Для Молдови ця дорога не має жодного значення, оскільки вона не заасфальтована, а для нас — це зв’язок із цивілізацією, — заявив Олександр Чунтул.
За словами голови, йому вдалося під час роботи комісії з питань демаркації українсько-молдовського кордону вивчити мапу, на якій він побачив, що 2,9 га подвір’ївської землі, де розташовані пасовища, вже акуратно відкраяні молдованами.
— Молдовани і раніше, скориставшись байдужістю українських прикордонників, уже відрізали від нашої території частину майна з колодязем, що належало одному подвір’ївському фермерові, — стверджує голова.
За словами О. Чунтула, поки прикордонники вивчають питання, у селі активно працюють співробітники СБУ, які перевіряють, чи, бува, він або хтось інший не продав землю сусідній державі. Виконком подвір’ївської сільської Ради Кельменецького району звернувся до Державної комісії з демаркації кордону між Республікою Молдова і Україною з вимогою повернути дорогу і землі, прилеглі до неї, українському селу.
Тим часом прикордонники не підтверджують інформацію про незаконне захоплення Молдовою трьох гектарів землі Подвір’ївської сільської ради Кельменецького району Чернівецької області. За словами члена українсько-молдовської демаркаційної комісії генерала Бориса Трегубова, комісія ще не приймала рішень стосовно цієї ділянки кордону, тому вважати його українським або молдовським не можна.
Делімітація українсько-молдовського кордону проходила у 1995 році, однак прив’язка лінії кордону, за словами генерала, на цій місцевості ще не затверджена. Відповідні заходи заплановано на 20—22 жовтня. Також Б. Трегубов заявив, що сільський голова, вірогідно, спілкувався не з членами демаркаційної комісії, а з групою технічних експертів, які проводили винесення лінії кордону на місцевість. Жодних повноважень на прийняття рішень щодо проходження лінії кордону вони не мали.
— «Червону лінію» визначено, — заявив Борис Трегубов, — вона затверджена Президентом і парламентом, але тепер її потрібно провести на місцевості і на плані. Якщо земля, про яку йдеться, українська, то вона залишиться українською, якщо молдовська — відійде Молдові. Такі випадки під час делімітації трапляються нерідко, і вони не є підставою для прикордонних конфліктів.
Але навчені гірким досвідом сусідньої ГЕС-2 та спорудженням росіянами дамби у Керченській протоці мешканці Подвір’ївки бояться, що поки прикордонні чини вправлятимуться у красномовстві та виявах добросусідства, «червона лінія» накриє їхні землі, пасовища і дорогу.
 
Чернівці.