Одне з найбільших підприємств Рівненщини — ВАТ «Рівнеазот» — упродовж останніх кількох років був «розмінною монетою» у руках політиків, товстосумів: на цей ласий шматок чимало хто накинув оком. Ще б пак, з розумним, умілим, грошовитим інвестором завод можна зробити курочкою, яка несла б золоті яйця. Тож було запущено чорний піар зі створення негативного іміджу «Рівнеазоту», щоб віднадити потенційних інвесторів і самим якомога дешевше придбати контрольний пакет акцій.

 Не перестали ламати списів довкола ВАТ навіть після того, як сюди прийшов новий інвестор — компанія «Райффайзен Інвестмент АГ», котра викупила контрольний пакет акцій «Рівнеазоту». Хвалити чи критикувати нового господаря ще зарано. І все ж спробуймо подивитися на його перші кроки неупереджено, послухати думку тих, хто навіть у важкі для «Рівнеазоту» часи не зрадив своєму підприємству...

Головна подія цих днів — погашення заборгованості в заробітній платі рівнеазотівцям, як це і передбачено умовами конкурсу з продажу контрольного пакета акцій. А це понад 8,6 мільйона гривень.

— Нарешті мені виплатили заборговану зарплату, і тепер я можу відчувати себе людиною: розрахуватися за комунальні послуги, квартиру, підлатати інші сімейні дірки, — каже прийомо-здавальниця вантажного цеху Валентина Родіна. — Хочеться сподіватися, що нарешті з’явився промінчик світла в кінці тунелю невизначеності, в якому я та мої колеги по роботі були кілька останніх років. Ми дуже зацікавлені, щоб підприємство наше встало з колін, бо від цього залежать статки азотівців.

— Поки що про якісь великі зрушення говорити зарано, — каже новий керівник «Рівнеазоту» Михайло Заблуда. — І все ж у серпні виконано план з випуску товарної продукції, дещо підвищилась ефективність роботи цехів, уперше в нинішньому році одержали прибутки від виробництва аміачної селітри та аміаку.

— Однак ми очікуємо значно більшого від найбільшого в західному регіоні хімічного підприємства, — продовжує керівник «Рівнеазоту». — Маємо поки що проблеми. Це і неповне завантаження виробництва, і часті зупинки через зношеність обладнання та його ремонт. А тому на завод запросили групу технічних експертів, які докладно вивчили цю проблему і визначили необхідні технічні заходи та фінансові затрати для проведення капітально-відновного ремонту та модернізації виробництва з виведення його на проектні потужності. Ми чітко визначилися, куди й у що вкладатимемо кошти. Насамперед — у виробництво аміаку, який є нашим «козирем». Сьогодні його потужності використовуємо лише на 64,1 відсотка (за вісім місяців випущено 178, 4 тисячі тонн аміаку). А після вкладення інвестицій і відновлення роботи другого агрегату аміаку він вийде на проектну потужність, отже, очікувана цифра — 600 тисяч тонн аміаку на рік. Більш як утричі зросте виробництво слабкої азотної кислоти. Очікуються зміни і в роботі виробництва адипінової кислоти, де забезпечимо якість за світовими стандартами та нові види продукції. За рахунок інвестиційних вкладень змонтуємо установку з виробництва вапняно-аміачної селітри за наявною на заводі технічною документацією потужністю 400 тонн її на рік. Дослідну партію цієї нової продукції випущено наприкінці минулого року, передано селянам, і вони добре відгукуються про новинку. Тож на неї буде попит.

Як розповів Михайло Заблуда, завод придбає обладнання для того, щоб повністю забезпечити виробництво власною електроенергією, — удвічі дешевшою за ту, яку отримують нині із зовнішніх мереж. Це відчутно здешевить продукцію з маркою «Рівнеазоту», зробить її конкурентоспроможною і на внутрішньому, і на зовнішньому ринках.

— Орієнтовно затрати на виконання всього запланованого обсягу робіт — 30—35 мільйонів доларів — буде інвестовано протягом двох років, —підсумовує Михайло Заблуда. — А вже тепер компанія «Райффайзен Інвестмент АГ» на реалізацію заходів з підготовки до зими виділила майже півмільйона американських доларів.

Регіон зацікавлений у процвітанні «Рівнеазоту», який має великий вплив на соціальний розвиток області, бо це і податки, і нові робочі місця, і, зрештою, соціальна стабільність. Тому всі з інтересом стежать за кроками нового власника заводу.

 

Рівне.