Тривалий час вважалося, що людство, котре потерпає від екологічних проблем, нестачі найнеобхідніших засобів для існування, врешті-решт зупиниться у гонці озброєнь і дбатиме про мир, свободу, рівність.

Проте війни в Іраку, Афганістані, на Балканах, тліючі конфлікти між Індією і Пакистаном, Палестиною та Ізраїлем, проблеми з ядерними дослідженнями у Північній Кореї та Ірані свідчать про інше: необхідно шукати нові рішення кризових ситуацій. Про мир у «гарячих точках» говорити не доводиться, бо щодня там ллється кров.

Певну стабільність у міжнародних відносинах і віру у мирне завтра забезпечують ООН, ОБСЄ, багато країн. Проте очевидно, що треба підвищувати ефективність їхньої діяльності, активно залучати до цього процесу широкі кола громадськості усіх країн. Саме тому набуває особливої ваги місія миротворчих громадських організацій, завдання яких — відстоювання миру на планеті, сприяння у запобіганні конфліктам. У світі більш як 1500 таких організацій реалізують інформаційні програми миру.

За тим, наскільки розвинене громадське життя, в цивілізованих країнах оцінюють рівень демократії і рівень життя. У США кількість громадських організацій сягає мільйона.

Після набуття незалежності в Україні також почали активно створюватися громадські організації. Якщо у 1991 році їх було кілька сот, то нині — понад 40 тисяч (!). Одна з них — Українська Рада миру (УРМ), яка понад 52 роки займається миротворчою діяльністю. Серед її засновників свого часу були Євген Патон, Максим Рильський, Павло Тичина, Наталя Ужвій. З 1975 року до останніх днів свого життя головою організації був Олесь Гончар. У 1997 році її очолив Леонід Кравчук.

Мета УРМ — об’єднання зусиль громадськості на утвердження миру і злагоди в Україні та за її межами. Рада миру виступила співзасновником фонду «Відродження» (Сороса), асоціації «Медицина — екологія», благодійного товариства «Мир — дітям» та «Фонду спасіння дітей України від Чорнобильської катастрофи», Інституту управління конфліктними ситуаціями.

Враховуючи актуальність екологічних проблем, котрі турбують Україну, Рада миру заснувала товариство «Еколенд», котре активно працює над реалізацією програм охорони навколишнього середовища.

До УРМ входить чимало асоційованих членів.

Наша організація одна з перших розпочала просвітницьку діяльність з питань аварії на ЧАЕС, ліквідації її наслідків, домагалася гласності усіх проблем, пов’язаних з цією планетарною катастрофою.

На початку 90-х років Рада миру допомагала найбільш незахищеним громадянам України, сприяючи завезенню гуманітарних вантажів, які були розподілені серед обласних госпіталів ветеранів Великої Вітчизняної війни, дитячих лікарень Києва, Одеси, Полтави, дитячих будинків.

Спільно з Міжнародним Комітетом волонтерів із США, починаючи з 1999 року, протягом двох років безплатно проводилися заняття з англійської мови в навчальних закладах, ділових, культурних центрах Києва. За сприяння Будинку ім. Івана Франка (м. Торонто, Канада) понад два роки організація годувала малозабезпечених і зубожілих людей у трьох районах столиці. Протягом року надавалася допомога одній із туберкульозних лікарень та дитячому закладу.

Разом зі швейцарським концерном ОС «Оксидент», його дочірнім підприємством в Україні «Євролайф» засновано премію імені Олеся Гончара для талановитої молоді. Її отримують переможці культурних, спортивних, наукових заходів.

Делегації Ради миру брали участь у багатьох міжнародних асамблеях, конференціях, семінарах.

Співробітництво з міжнародними структурами сприяє популяризації у світі України, її історії, культури, допомагає закордонним колегам краще розібратися в українському внутрішньополітичному житті, переконатись у добрій волі та миролюбстві нашого народу.

В Україні ми маємо обласні осередки, які роблять посильний внесок до національного миротворчого руху. Зокрема, плідними є стосунки одеського відділення УРМ з німецькими, американськими, австралійськими миротворцями. Активно працюють Донецький і Полтавський комітети захисту миру, Львівська обласна Рада миру. Це особливо актуально сьогодні, оскільки агресія в світі зростає.

Незабаром у зв’язку з проголошенням ООН 2001—2010 років «Міжнародним десятиріччям культури миру та ненасильства» Рада миру планує провести конференцію на тему: «Роль неурядових організацій, політичних і громадських діячів у вихованні культури миру».

Розглядаючи свою діяльність як невід’ємну частину світового миротворчого процесу на основі народної дипломатії, УРМ декларує відкритість і постійну готовність бути партнером і учасником різних заходів і структур у форматі міжнародного співробітництва по лінії ООН, ЮНЕСКО, неурядових організацій, національних рухів і фондів.

Володимир НОВОХАЦЬКИЙ, заступник голови Української ради миру.