Наголошували учасники «круглого столу», організованого Товариством Червоного Хреста України та редакцією газети «Демократична Україна» з нагоди Міжнародного дня боротьби з бідністю. Дискусії, пропозиції та їх обговорення велися навколо підтримки найуразливішого населення, захисту прав інвалідів, хворих похилого віку, безпритульних дітей, потерпілих від стихійного лиха, збройних конфліктів, аварій та катастроф.

Нині підопічних на обліку в організаціях товариства 421114 осіб, з них — 27912 прикутих до ліжка самотніх людей похилого віку.

Для допомоги їм розроблено багато гуманітарних програм. Але найдіяльнішою є патронажна служба Червоного Хреста, створена в 1961 році, яка нині налічує 3 200 сестер милосердя. Це вони лише у першому півріччі доглянули понад 100 тисяч підопічних пацієнтів. А загалом під прапором Червоного Хреста діють 463 центри і кімнати медико-соціальної допомоги, в яких нужденні отримали майже два мільйони послуг. Допомагали в цьому і поставки Товариств Червоного Хреста Австрії, Нідерландів і Німеччини, які надіслали 2980 наборів для патронажних сестер і 52 набори для медико-соціальних центрів на суму понад 7 млн. грн.

Більше уваги товариства почали приділяти селу за рахунок створення пунктів першої допомоги, палат, денних стаціонарів та стаціонарів на дому. У пересувних діагностичних лабораторіях Червоного Хреста щорічно обстежують близько 30 тисяч осіб, що певною мірою допомагає реалізовувати програму «Червоний Хрест проти туберкульозу і СНІДу».

Нині Міжнародна федерація Товариства Червоного Хреста і Червоного Півмісяця започаткувала програму з надання допомоги в таборах-ізоляторах для нелегальних мігрантів. Йдеться про міста Мукачеве, Чоп, Львів, де депортованим уже надано допомогу на суму 200 тисяч грн.

Водночас учасники «круглого столу» висловили глибоке занепокоєння, що Стратегія подолання бідності, затверджена указом Президента, виконується незадовільно. Бідних людей в Україні не зменшується, гострота соціальних проблем залишається.

Вл. інф.