Парламентський Комітет з питань соціальної політики та праці спільно з Міністерством праці та соціальної політики провели у Верховній Раді України «круглий стіл» на тему «Україна на шляху до Європи: соціальні стандарти та гарантії».

Так звані соціальні стандарти і гарантії — мінімальна заробітна плата, мінімальна пенсія за віком, неоподатковуваний мінімум доходів громадян, розміри державної соціальної допомоги та інших соціальних виплат — є не лише основою для розрахунків державних видатків на соціальні цілі та формування бюджетів усіх рівнів. Належний рівень соціальних стандартів — це одна з передумов вступу України до Європейського союзу. Не секрет, що наші зарплати та пенсії ще дуже далекі від європейських. А тому роботи на цьому шляху ще вдосталь і для урядовців, і для парламентаріїв.

Близько 28% населення України живуть за межею бідності, більше 60% працівників підприємств різних форм власності отримують зарплату, нижчу від прожиткового мінімуму. Залишається значною міжгалузева та регіональна диференціація в оплаті праці. Так, якщо в Донецькій області середньомісячна зарплата в першому півріччі 2003 року зросла порівняно з відповідним періодом минулого року на 80% — до 530 гривень, то в Тернопільській області аналогічне підвищення становило трохи більше 30 гривень, а середня зарплатня ледь перевищила 280 гривень.

Нині уряд підготував і планує внести на розгляд Верховної Ради законопроект про ратифікацію Європейської соціальної хартії. Прийняття цього документа — одне із зобов’язань нашої держави перед Радою Європи. Ратифікація хартії сприятиме підвищенню рівня соціальної захищеності населення України, адаптації національного законодавства до європейcьких соціальних норм, зміцненню авторитету нашої держави на міжнародній арені. На думку учасників «круглого столу», необхідно також активізувати підготовчу роботу з приєднання України до Європейського кодексу соціального забезпечення, який уже ратифікували 18 європейських держав.

Як зазначив голова Комітету ВР з питань соціальної політики та праці Василь Хара (фракція «Регіони України»), в Україні вже створене і діє певне законодавче поле, схвалено низку законодавчих актів, які регламентують показники основних соціальних нормативів. Це закони «Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії», «Про прожитковий мінімум», «Про державну допомогу сім’ям з дітьми», «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям» та інші. «Однак на практиці вимоги законів, а найголовніше — Конституції не дотримуються», — наголосив В. Хара. Скажімо, стаття 17 закону про державні соціальні гарантії визначає, що основні державні соціальні гарантії, які є головним джерелом існування (зарплати, пенсії тощо), не можуть бути нижчими від прожиткового мінімуму, встановленого законом. На 2003 рік прожитковий мінімум на одну особу визначено в 342 грн. на місяць, для працездатних осіб — 365 грн. А розмір мінімальної зарплати — 185 гривень — не дотягує і до половини прожиткового мінімуму (у 2004 році цей показник пропонується збільшити лише на 16 грн.). Розмір допомоги малозабезпеченим сім’ям із дітьми встановлюється виходячи не з прожиткового мінімуму, а з рівня його забезпечення — тобто з 80 грн. (у 2004 році уряд планує збільшити цей показник до 85 грн.).

Борг перед населенням за призначені у 2002 році субсидії готівкою досяг 59,4 млн. грн. Через незадовільне фінансування виплати субсидій на придбання палива готівку не отримало 216,9 тис. сімей, або 35% сімей із числа тих, кому її призначено. Заборгованість бюджетів з виплати сім’ям субсидій готівкою для відшкодування витрат на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива лише 2003 року становила 88,5 млн. грн.

В урядовців погляд на вітчизняне соціальне забезпечення значно оптимістичніший, ніж у депутатів. Присутній на «круглому столі» міністр соціальної політики та праці Михайло Папієв визнав, що сьогоднішні соціальні стандарти «не забезпечують ті вимоги, які стоять перед державою, урядом, роботодавцями, профспілками, громадськими організаціями». Однак в останні два роки, за його словами, з боку держави зроблено важливі кроки до підвищення соціальних стандартів і гарантій. «Уже другий рік ми перебуваємо в ситуації зростання економічних показників, зростання заробітної плати, пенсійного забезпечення, розміру допомог, — сказав міністр. — Так, це зростання недостатнє, але ж стабільне».

Учасники «круглого столу» схвалили рекомендації Кабінетові Міністрів щодо приведення основних соціальних стандартів та гарантій у відповідність зі стандартами Європейського союзу. Зокрема, урядові запропоновано активізувати розробку та впровадження в Україні моделі соціальної держави з урахуванням досвіду розвинутих країн; розробити на тристоронній основі з використанням міжнародного досвіду концепцію розбудови соціальної держави, концепції людського розвитку, національної моделі соціальної політики, Соціального кодексу, законопроекту «Про засади внутрішньої та зовнішньої політики України».

Серед рекомендацій — встановити при доопрацюванні проекту закону про Державний бюджет на 2004 рік терміни та розробити стратегічний графік по роках щодо підвищення основних державних соціальних гарантій: рівня мінімальної зарплати, неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, розмірів державної соціальної допомоги та інших виплат з метою подальшого наближення їх розміру до прожиткового мінімуму. Впровадити у державну бюджетну практику починаючи з 2005 року модель соціального бюджету, розроблену для України національною міжвідомчою робочою групою за допомогою експертів Міжнародної організації праці та Світового банку. Урядові також запропоновано щорічно до кінця лютого поточного року подавати Верховній Раді інформацію про подолання бідності в Україні за минулий рік з метою напрацювання пропозицій до держбюджету.