Після запровадження Польщею з 1 жовтня візового режиму з Україною біля консульств цієї країни вишикувалися великі черги. Як стверджують у Генеральному консульстві Республіки Польща у Києві, в цих чергах стоїть більше представників туристичних агенцій та різноманітних посередників, ніж окремих громадян. На цих чесних і не зовсім підприємців працівники польського консульства не мають жодного впливу, адже, як наголосив під час учорашньої прес-конференції Генеральний консул РП в Україні Сильвестр Шостак, за стінами диппредставництва «територія Польщі закінчується».
Щодня у Києві видають 800—900 польських віз. Їх почали видавати ще у вересні, але подбати про візу заздалегідь спромоглося небагато громадян. Протягом вересня у Києві було видано таку кількість віз, як нині видають за два дні.
Загалом до 15 жовтня всі п’ять польських консульств — столичне, Луцьке, Львівське, Одеське та Харківське —видали 35 500 віз. Цікаво, що п’ятирічні візи майже не видають — лише як виняток. Візу не обов’язково отримувати за місцем проживання. Таку вимогу висувають лише до тих, хто хоче отримати візу з правом на роботу в Польщі.
Як повідомив Сильвестр Шостак, столичне Генконсульство працює щодня з 9-ї до 14-ї години, але з огляду на такий ажіотаж дещо змінило графік. Останні два тижні робочий день консула починається на півгодини раніше. Він виходить до черги і робить невеличке оголошення. Розповідає, що візу не треба чекати два тижні, як стверджують окремі посередники, що торгують місцями в черзі. Зазвичай прохання про видачу візи розглядають п’ять діб. Бізнесмени, представники органів влади та особи, які мешкають за межами Києва, можуть отримати візу того самого дня. Якщо встигнуть подати документи до 12-ї години. Решті доведеться зачекати до завтра.
Як запевнив Генконсул, навіть після вступу Польщі до ЄС — після 1 травня наступного року — візи залишаться безплатні. Змін зазнає лише візова анкета. Гроші за таку послугу з українців почнуть брати лише тоді, коли Польща увійде до Шенгенської зони і почне видавати Шенгенські візи. На думку Генконсула, це може відбутися протягом 3—5 років.