Ранкове і денне засідання 16 жовтня
День голосування у Верховній Раді знову розпочався з блокування. І знову каменем спотикання став закон про виборчий закон. Представники опозиційних фракцій заблокували парламентську трибуну, вимагаючи в головуючого розпочати голосування із закону про вибори народних депутатів за пропорційною системою. Цей закон стояв на порядку денному цього дня, однак депутати вважали, що черга до нього може і не дійти. Голова Верховної Ради Володимир Литвин оголосив півгодинну перерву для міжфракційних консультацій, яка, щоправда, тривала більше години. 
Після перерви В. Литвин повідомив: лідери депутатських фракцій домовилися, щоб у сесійному залі не було переможців і переможених, перейти до голосування законопроектів у розділі «Прийняття рішень із обговорених питань», у якому був і виборчий закон. Хоча, за словами глави парламенту, цю позицію одноголосно підтримали лідери всіх фракцій, законотворчий процес у нормальне русло не ввійшов. Поставлений на голосування проект закону про затвердження прожиткового мінімуму на 2004 рік набрав лише 188 голосів, а опозиціонери знову заблокували трибуну. Лідер соціалістів Олександр Мороз вимагав розглянути виборчий закон не під 33-м номером у «черзі», а принаймні під третім. На вимогу фракцій «Регіони України» та Аграрної партії головуючий оголосив чергову перерву.
Під час переговорів у кабінеті Голови Верховної Ради лідери фракцій також вирішили відрядити до Керчі делегацію народних депутатів, які представляють усі політичні сили в парламенті, для вивчення на місці обставин, пов’язаних з будівництвом Росією дамби в Керчинській протоці. У понеділок, за словами В. Литвина, до Верховної Ради України прибуває делегація парламентаріїв із Державної Думи Росії, котрі візьмуть участь у парламентських слуханням на тему україно-російських відносин. Українські депутати, які побувають у Керчинській протоці, підготують свої пропозиції, і за потреби питання про будівництво там дамби розглядатимуть наступного четверга, 23 жовтня.
Після чергової перерви головуючий знову поставив на голосування проект закону про затвердження прожиткового мінімуму на 2004 рік (356 грн. 04 коп.). Комуністи та соціалісти наполягали на тому, щоб повернути цей документ уряду, оскільки показник прожиткового мінімуму, на їх погляд, не відповідає реальному зростанню цін за житло, комунальні послуги та товарів першої необхідності.
Представник «Нашої України» Валерій Асадчев також виступив за те, що уряд має перерахувати весь споживчий кошик та зарплати, враховуючи зростання цін. Профільний парламентський Комітет з питань соціальної політики та праці пропонував прийняти законопроект про прожитковий мінімум за основу з тим, щоб під час підготовки до другого читання його ще раз перерахувати. За прийняття законопроекту в першому читанні проголосували лише 220 депутатів.
Щоб розблокувати роботу парламенту, Володимир Литвин таки поставив на голосування проект закону про вибори народних депутатів України, на негайний розгляд якого весь ранок наполягали опозиційні фракції. Однак камінь спотикання з мертвої точки зрушено не було: не набрав достатньої кількості жоден із трьох законопроектів про вибори до парламенту. Ані варіант у авторстві депутатів М. Рудьковського, Ю. Ключковського та інших, який передбачав суто пропорційну систему (209 — «за»). Ані проект С. Гавриша, Ю. Іоффе та інших, який передбачає вибори за списками від політичних партій по загальнодержавному багатомандатному виборчому округу на основі пропорційного представництва (122 — «за»). Ані законопроект Богдана Губського та інших, який пропонує обирати 450 депутатів у виборчих округах, але з правом політичних партій висувати кандидатів.
Після цього Володимир Литвин знову оголосив перерву для консультацій, і, як пообіцяв, останню, «щоб не смішити народ». Коли депутатам не вдасться домовитися, зауважив глава парламенту, він буде змушений закрити пленарне засідання.
Згода у парламенті, схоже, десь заблукала. Під час чергових міжфракційних переговорів глава парламенту Володимир Литвин пропонував відкласти розгляд виборчого закону і виконати всі законодавчі обов’язки парламенту, тобто голосувати за закони, заплановані в порядку денному. Голова ВР навіть пропонував зробити наступний вівторок днем прийняття рішень і тоді проголосувати за виборчий закон. Але ці пропозиції не були сприйняті лідерами опозиційних фракцій.
За словами В. Литвина, опозиціонери були налаштовані лише на такий принцип: або сьогодні, або нічого. Володимир Литвин був змушений закрити денне засідання, закликавши парламентаріїв дійти порозуміння на вечірньому засіданні, щоб не зірвати законодавчий процес та не призвести до розпуску Верховної Ради. «І давайте під час перерви подумаємо, яка оцінка парламенту в суспільстві», — сказав Володимир Литвин.