У чудових приміщеннях Міжрегіональної академії управління персоналом завершився ІІІ міжнародний студентський шаховий турнір пам’яті парламентарія Анатолія Єрмака. Започатковані кілька років тому народним депутатом змагання студентів-інтелектуалів уже вийшли на міжнародний рівень. Стали поважнішими не лише за географією і кількістю учасників — за шахівницями змагалися поляки, китайці, іранці, азербайджанці. Цього разу спробувати сили в турнірі з’їхалося майже два десятки кандидатів у майстри спорту, кілька майстрів, а також майстер ФІДЕ.
Щоправда, несподіванки з лідерством і в командному, і в особистому заліку не сталося. Як і в попередні роки, своєрідний фурор справили студенти НТУ «Київський політехнічний інститут», представлені не однією, а одразу чотирма командами. Третя команда цього вузу і стала переможницею серед 26 збірних. Друге і третє місця також посіли представники столичних вузів — КНУ ім. Шевченка та Національного педуніверситету ім. Драгоманова.
В особистій першості серед дівчат київські політехніки до трійки призерів не допустили нікого. Перше місце у Софії Лещенко («КПІ-4»), друге — у Тетяни Клюєвої («КПІ-3»), третє — у Тетяни Аксьонової («КПІ-1»). Усі вони — кандидати у майстри спорту. Представник політеху Орест Вовк виявився і в трійці призерів серед юнаків (два інші місця посіли шахісти з КНУ та Соломонового університету).
Крім задоволення змагальних амбіцій молодих шахістів, спонсори турніру подбали і про матеріальні стимули. Голова Київського юридичного товариства Олег Березюк, один з організаторів турніру зауважив, що цього разу організації столичного заходу особливо підсобили... уманські підприємці. Попросив через «Голос України», інформаційного спонсора турніру, подякувати тамтешнім фірмам «Метал Бест» (керівник Олександр Румик), акціонерному товариству «Уманьхліб» в особі Василя Козака та Олександри Бевз, «Київінвестбуду» (Ярослав Ганич), «Юрлексу» Наталії Коров’яківської. Вони знають, що роблять, вкладаючи кошти в інтелект нації, а не в набридлі шоу-розваги для «обмеженого кола обмежених»... Та й вручені переможцям телевізор, мікрохвильова піч, магнітола чи фотоапарати — не зайва річ у скромному студентському господарстві.
Але головне, наголошують організатори турніру, що такими заходами у підростаючого покоління ми виховуємо повагу і до парламентаризму загалом, і до окремих його яскравих особистостей, якою, поза будь-яким сумнівом, був народний депутат Анатолій Єрмак. Про те, за що і проти чого боролась ця людина, живучи за кредом «Життя — Україні, честь — нікому!», розповіли його соратник по депутатському об’єднанню «Антимафія» парламентарій полковник Григорій Омельченко, історик-академік Юрій Шилов, кобзар Василь Литвин, дружина Анатолія Васильовича Наталка Єрмак та інші. За цими високоінтелектуальними юнаками і дівчатами — майбутнє нашої держави, і перед тим як шукати шляхи виведення України з нинішньої розрухи, вони мусять знати, чому ми тут опинилися, у якій державі живемо і хто нас веде.
Заради розширення кола учасників турніру його організатори планують у наступні роки розпочинати з міні-турнірів безпосередньо у навчальних закладах, переможці яких і з’їжджатимуться на фінальну частину. А ректор МАУП Валерій Бебик повідомив, що його академія навіть визнала за доцільне «вживити» шахи у навчальний процес як факультативну дисципліну.