Колишня зруйнована електростанція Лівадійського палацу стала органною залою: кольорові вітражі, вишукане ліплення і — найбільший в Україні (понад 4600 труб, від 6 метрів до кількаміліметрових), перший такого класу в СНД, концертний орган конструкції В. Хромченка.

— Цей велетенський досконалий орган — не доповнення до головної ідеї, як у храмах і філармоніях, а сама ідея! — каже Хромченко, засновник національної школи органотворення, яка за короткий час досягла рівня, до якого європейські майстри йшли століттями. Центр органної музики «Лівадія» — це ще і єдине на весь пострадянський простір підприємство, яке займається реставрацією і реконструкцією органів, створює власні інструменти.

П’ятиріччя центру органної музики «Лівадія» його творець, директор і художній керівник Володимир Хромченко відзначив циклом власних і зітканих з програм кращих вітчизняних та зарубіжних виконавців концертів. Вони викликали захоплення не лише кримчан і шанувальників органної музики з усіх куточків України, а й гостей із багатьох країн світу.

Володимир Хромченко — автор і розробник здійснених ним проектів будівництва ще трьох ялтинських органів і реконструкції приміщень органних залів, узявся створити досконалий орган у Сімферопольському музичному училищі. Аналогів спроектованого талановитим кримським майстром нового універсального органу-велетня ще немає. Він матиме чотири вдосконалені клавіатури і модернізовану необхідну начинку для потужного і чистого звучання. Цю ідею підтримав уряд автономії, й пообіцяв виділити кошти на створення унікального інструменту. Проект грандіозного музичного комплексу коштує не менше 5 млн. грн. Почато збір коштів, у який активно включаються спонсори. А завдяки співробітництву кримчан з Донецькою музичною академією, невдовзі на базі Сімферопольського музучилища буде відкрито факультет цього навчального закладу по класу органу. Адже новим диво-органам Хромченка потрібні майстерні професійні виконавці «небесної музики».

 

Крим.