Як відомо, недавно депутатська група «Народовладдя» звернулася до Конституційного Суду з поданням, у якому просить розтлумачити конституційність права Леоніда Кучми брати участь у наступних президентських виборах. Керівник групи Богдан Губський пояснив журналістам: це зроблено для того, «щоб суспільство знало, чи може чинний Президент балотуватися ще раз у 2004 році, чи це юридично неможливо. Відповідь Конституційного Суду повинна бути остаточною. Після того, як це питання буде з’ясовано, можна рухатися вперед».

 Що розуміють під цим «марш-кидком» автори подання? «УП» з посиланням на достовірне джерело повідомляє: на зустрічі глави держави з фракціями більшості пан Губський заявив про наявність єдиного кандидата від них. «І цей єдиний кандидат — ви, Леоніде Даниловичу». Якщо «джерело» не наплутало.

Щоправда, сам Богдан Губський у розмові з представниками ЗМІ нарікнув, що цитату з нього подали неточну. І запевнив, що ініціатива «Народовладдя» спричинена лише прагненням встановити межі «правового поля, у якому ми діємо... Суспільству потрібно знати чіткі правила гри ... Я не хотів би, щоб до влади прийшла сила, яка вважає, що право керувати народом належить виключно їй. Це неправильно».

Кожен цей натяк розуміє по-своєму. Здається, це той випадок, коли висловлена в інтерв’ю думка сприймається абсолютною більшістю суспільства у протилежному значенні. Вона, ця більшість, таки хоче чітко усвідомити, чи не пов’язаний «рух уперед» із силою, яка «вважає, що володіє незмінним правом керувати народом». Якщо так, то це справді виходить, як зазначив Губський, неправильно.

Тим часом лідер «народовладців» стверджує, що подання не є поштовхом до третього походу Леоніда Кучми у владу, оскільки його ініціатори не мають права і бажання впливати на вчинки Президента. І ця «відсутність суб’єктивного фактора» підтверджується текстом документа: сумлінно нанизані аргументи, чому «двічі Президента» треба вважати «першостроковиком», без сумніву, мають переконати КС у чистоті правових помислів авторського колективу. А доки Конституційний Суд готується за цими підказками до «остаточної відповіді», «широкі народні маси» в особі Конгресу російських громад Криму дозріли до кроку у перспективу. Очевидно, не довіряючи ініціативним прихильникам народовладдя, виконком конгресу просить Верховну Раду автономії відзначитись у КС з аналогічним поданням. Причому не задля орієнтирів у правовому полі, а для констатації відомого «медичного» факту: «першим конституційним президентським терміном треба вважати тільки період з 1999 по 2004 рік». І хоч російські громади «не ідеалізують нинішнього Президента» і навіть мають «чимало критичних зауважень» до його зовнішньої і внутрішньої діяльності, бажання бачити «силу, що об’єднує», що є «гарантом стабільності», у президентському кріслі принаймні ще чотири роки перемагає.

Якщо досі російські громади Криму можна було підозрювати у недержавницькій орієнтації, то тепер «питання з’ясовано»: вони зрозуміли, хто є виразником їхніх стабільних поглядів. У принципі, цю спостережливість варто було б запозичити і всім українським громадам.

Сам Леонід Данилович, як пам’ятаємо, не збирається «у президенти й інші ігри грати». Ці наміри пана Кучми підтвердив днями і голова Нацбанку та «Трудової України» Сергій Тігіпко. А лідер українських соціалістів Олександр Мороз переконаний, що всі заяви про третій термін корисні, оскільки «ще більше посилюватимуть відразу людей до такої перспективи».